Podle EU se blíží srbsko-kosovská dohoda o praktických otázkách

Srbsko

Srbsko

Srbsko a Kosovo dnes v Bruselu pod záštitou Evropské unie uzavřely tři dohody, které mají řešit některé praktické problémy vyplývající pro lidi z konfliktních vztahů mezi oběma celky. S odvoláním na nejmenovaný unijní zdroj to oznámila agentura AFP.

Tento zdroj řekl, že byly podepsány dohody o pohybu obyvatelstva mezi oběma územími, o zpřístupnění matrik a o vzájemném uznávání univerzitních diplomů. Jde o první takový krok od jednostranného vyhlášení nezávislosti srbské provincie Kosova v roce 2008. Přímé rozhovory obou stran o praktických problémech EU iniciovala v březnu.

Srbsko vyhlášení nezávislosti Kosova neuznalo a nadále považuje Kosovo za svou provincii. Asi 90 procent kosovských obyvatel jsou etničtí Albánci, na severovýchodě země je však poměrně kompaktní srbská menšina čítající asi 40.000 lidí. Na ostatním kosovském území je v malých enklávách asi 80 tisíc Srbů.

Kosovskou nezávislost dosud uznalo bezmála 80 zemí, mezi nimi USA i většina evropských států včetně Česka. K odpůrcům kosovské nezávislosti patří kupříkladu Slovensko a Rumunsko, které jednostranné odtržení považují za negativní příklad pro maďarské menšiny, jež žijí na jejich území.