Policie v Moskvě zatýkala na vzpomínkové akci k Československu

Moskva

Moskva Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Policie na Rudém náměstí v Moskvě krátce zadržela tři účastníky dnešní vzpomínkové akce na 50 let starý protest takzvaných osmi statečných proti invazi do Československa v srpnu 1968. Informoval o tom ruský portál OVD-Info. Podle tohoto serveru se manifestace zúčastnilo asi 50 lidí, ruský opoziční list Novaja gazeta udával asi 30 účastníků. Šéf zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák dnešní zásah ruské policie proti demonstrantům kritizoval.

Mezi zadrženými byli aktivista za lidská práva Sergej Šarov-Delone, synovec básníka a účastníka protestu v roce 1968 Vadima Deloneho, liberální politik Leonid Gozman a Anna Krasovická, vnučka další účastnice 50 let staré demonstrace Natalje Gorbaněvské.

Gozman s Šarovem-Delonem skončili na policejní stanici poté, co se pokusili rozvinout transparent Za vaši a naši svobodu. Právě toto heslo použilo 25. srpna 1968 osm demonstrantů protestujících proti vojenskému zásahu Varšavské smlouvy v Československu.

Krasovickou pak policie zadržela s nápisem, kterým žádala svobodu pro ukrajinského režiséra Oleha Sencova. Krasovická po svém propuštění na facebooku napsala, že tento transparent byl důvodem jejího zadržení. Sencov, který je hlasitým odpůrcem ruské anexe ukrajinského autonomního poloostrova Krym, si v ruské věznici odpykává dvacetiletý trest za terorismus. Režisér obvinění odmítá a označuje je za vykonstruovaná.

Web OVD-Info napsal, že shromáždění nebylo povolené kvůli hudebního festivalu, který se na Rudém náměstí koná od pátku do neděle 2. září. Uvedl také, že trojice se provinila proti pravidlům pořádání veřejných akcí. Server Aktuálně.cz uvedl, že zadrženým hrozí pokuta až 20 tisíc rublů (až 6500 korun).

Na Rudé náměstí dnes přišel také účastník původního protestu Pavel Litvinov, policie ho podle Aktuálně.cz ihned legitimovala. Litvinov je spolu s Viktorem Fajnbergem a Taťjanou Bajevovou posledním žijícím účastníkem protestu ze srpna 1968. Trojice letos v červnu v Praze z rukou tehdejšího ministra zahraničních věcí Martina Stropnického převzala za celou osmičku statečných cenu Gratias agit za šíření dobrého jména Česka v zahraničí.

Demonstranti z Rudého náměstí z roku 1968 byli odsouzeni k vězení nebo k pobytu v psychiatrické léčebně, řada z nich později ze Sovětského svazu emigrovala. Jejich statečný čin si dnes v Praze na Václavském náměstí připomnělo několik desítek lidí.