Polsko chce za podpis evropské smlouvy účast na jednáních eurozóny

Donald Tusk, Polsko

Donald Tusk, Polsko Zdroj: CTK

Polsko nepodepíše novou smlouvu o rozpočtové odpovědnosti, pokud se nebude moci v roli pozorovatele účastnit všech schůzek zemí platících eurem. Prohlásil to dnes polský premiér Donald Tusk.

„Pokud Polsko nezíská adekvátní status účastníka setkání zemí eurozóny, který by nám dal pocit, že se podílíme na rozhodování, bude pro nás obtížné smlouvu o rozpočtové odpovědnosti podepsat,“ uvedl Tusk. Polsko stejně jako Česká republika zatím jednotnou evropskou měnu nezavedlo.

O smlouvě, která by měla zpřísnit dohled nad rozpočty jednotlivých zemí Evropské unie a zabránit opakování nynější dluhové krize v eurozóně, budou v pondělí jednat šéfové států a vlád sedmadvacítky.

Dokument, který mimo jiné počítá s tím, že by země měly do svého práva zakotvit pravidla v podstatě vyrovnaného či přebytkového rozpočtu, má platit pro státy eurozóny. Přistoupit k ní mohou ale i další členové EU. Pro ně by nicméně začala platit až v okamžiku, kdy by tyto země zavedly společnou evropskou měnu. Česko chce o vznikajícím dokumentu uspořádat referendum.