Porošenko navrhuje příměří, povstalcům nabízí změny ústavy

Voják ukrajinské armády nedaleko Slavjansku.

Voják ukrajinské armády nedaleko Slavjansku. Zdroj: CTK

Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce na východě Ukrajiny vyhlásit dočasné příměří. Během tohoto týdne se mají zastavit bojové akce ukrajinské armády, nejprve chce ale Kyjev uzavřít hranice s Ruskem. Porošenko tak chce získat čas na dojednání míru s povstalci.

Ukrajinské jednotky by měly hranice s Ruskem ovládnout do konce tohoto týdne. Jakmile budou zajištěny hranice, vyhlásí armáda příměří.“Vyhlásit příměří, doku jsou hranice otevřené, by bylo nezodpovědné,“ uvedl Porošenko. Jak dlouho by mělo příměří trvat, neuvedl.

Ukrajina si už podle prezidenta nemůže dovolit dlouhý vyjednávací proces. „Hlavní část mého mírového plánu obsahuje můj inaugurační projev,“ dodal.

Porošenkův mírový návrh počítá s větší decentralizaci moci. Právě posílení pravomocí regionálních vlád požadují někteří z povstalců. Součástí plánu je také vytvoření evakuačních koridorů pro civilní obyvatelstvo a amnestie pro vzbouřence, kteří se nedopustili těžkých zločinů.

Klid zbraní a dosažení míru na východě země slíbil Porošenko Ukrajincům už minulý týden. Jeho plány narazily ale na tvrdý odpor východoukrajinských vzbouřenců. Rozpory Kyjeva s povstalci se prohloubily po novém zesílení bojových akcí v Doněcké a Luhanské oblasti, které v sobotu vyústily v sestřelení ukrajinského armádního letadla na luhanském letišti. Tragédie si vyžádala 49 mrtvých.

Nový ukrajinský prezident se s povstalci snaží dohodnout od svého nástupu do úřadu na začátku měsíce. O situaci na východě země jednal i s ruským emisarem a telefonicky hovořil i se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z vyzbrojování rebelů, objevily se také zprávy, že na východě Ukrajiny se pohybují ruské tanky. Moskva podobná tvrzení odmítá.