Porošenko: Reformy nás dovedou do EU. Jinak se přikloníme k Rusku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyzval k podpoře více než 60 chystaných reforem, které mají Ukrajině otevřít cestu ke členství v Evropské unii. Balík reforem má vláda připravit k prvnímu zasedání nového parlamentu, který vzejde z voleb na konci října. Za nejnaléhavější úkol Porošenko označil boj s korupcí a soudní reformu.

„Jen reformy mohou obnovit stát, který neodpovídá očekávání našich občanů. Reformy jsou jediná cesta vedoucí do Evropské unie. Alternativou je zůstat sami s Ruskem,“ prohlásil Porošenko, přesvědčený, že říjnové volby zrodí proreformní většinu v novém parlamentu.

Ruské ministerstvo zahraničí v reakci na Porošenkova slova vzkázalo, že Kyjev by si měl vyřešit své problémy s Ruskem ještě před vstupem Ukrajiny do EU. Uvedla to agentura ITAR-TASS.

„Musíme zničit model, kdy si oligarchové rozdělili moc ve státě, musíme přejít ke společnosti, v níž panuje řád a pořádek, s otevřenou ekonomikou,“ apeloval prezident, který sám býval označován za jednoho z předních oligarchů.

Změnám brání byrokracie

Reformní program, který má překonat staleté zaostávání Ukrajiny za vyspělejší částí kontinentu, nazval prezident Strategie 2020, protože už za šest let má Ukrajina dospět do stavu, kdy bude moci podat oficiální přihlášku o členství v EU.

Za priority reformního programu označil boj proti korupci, obnovu státu a státního aparátu, reformu soudů, prokuratury a policie, daňovou reformu, deregulaci a rozvoj podnikání, reformu ukrajinské obrany, zvýšení energetické nezávislosti a zlepšování pověsti Ukrajiny ve světě.

Současně připustil, že existuje velké množství nepřátel změn, především zkorumpovaná byrokracie, a také je záhodno neustále komunikovat se společností, aby se udržela podpora reforem.

"Ukrajinci položili život za Evropu"

„Reformy se nedělají kvůli reformám. Výsledek nepoznáme hned, ale každý by je měl pocítit ve své peněžence. K cílům patří důstojná mzda a penze, možnost seberealizace,“ řekl.

„Tisíce Ukrajinců položily své životy nejen za Ukrajinu, ale i za Evropu,“ připomněl Porošenko oběti únorové prozápadní revoluce v Kyjevě i nedávných bojů na východě země s proruskými povstalci. Ukrajinci svým bojem podle prezidenta také oslabili odstředivé tendence v Evropské unii a posílili EU.

„Hodně jsme vytrpěli za sovětského režimu, nedovolíme vytvořit novou železnou oponu na našich hranicích. Naše definitivní vítězství bude vítězstvím celé Evropy,“ zdůraznil Porošenko.

Vrchol bojů máme za sebou, věří Porošenko
Prezident věří, že vrchol bojů a nejnebezpečnější část války se separatisty už má země za sebou. Doufá také, že nejen Ukrajina a mezinárodní společenství, ale ani Rusko neuznají volby, které chtějí povstalci 2. listopadu uspořádat v neuznávaných „lidových republikách“ na ovládaných územích v okolí svých bašt, Doněcku a Luhansku.
Porošenko se také plánuje v horizontu tří týdnů znovu setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, s nímž naposledy jednal koncem srpna v Minsku, a to i mezi čtyřma očima. Ujednání posléze vyústila v uzavření příměří, které prý pomáhají udržovat i telefonáty mezi prezidentskými kancelářemi. „Jestli na telefonátu závisí přerušení palby, voláme,“ konstatoval.