Porošenko viní Rusko z „ekonomické agrese", Moskva ale prý neuspěje

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Rusko se snaží hospodářsky udusit Ukrajinu zavedením zákazu dovozu ukrajinských potravin, ale neuspěje. Uvedl to ukrajinský prezident Petro Porošenko ve svém novoročním projevu. „Rozhodnutí Moskvy uzavřít trhy pro ukrajinské zboží, silná ekonomická agrese, je další součástí hybridní války proti nám. Nemohli nás dobýt útokem, tak se snaží udusit nás ekonomicky a rozvrátit sociálně. Ale nic z toho se jim nepovede!" zdůraznil.

„Za několik let si vynahradíme obrovské škody, které Rusko způsobilo Ukrajině,“ řekl Porošenko o důsledcích dohody o volném obchodu s Evropskou unií, která právě vstupuje v platnost a která Moskvu vedla k uvalení sankcí proti Ukrajině. Ukrajinský prezident vybídl k tomu, aby si země letos „široce otevřela dveře do Evropy“ a získala co nejvíce evropských investic. Zdůraznil také důležitost potírání korupce.

Za uplynulý rok se Ukrajinci podle hlavy státu stali nejen staršími, ale i moudřejšími a silnějšími. Důležité je však vytrvat, aby zvítězili.

Rusko předloni na jaře anektovalo Krym. Kyjev a Západ obviňují Moskvu, že následně rozpoutala proruské povstání v Donbasu na východě Ukrajiny v odvetě za svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče a příklon k Západu. Kreml ruské vměšování popírá. Konflikt v Donbasu si vyžádal přes 9000 mrtvých.

Porošenko poděkoval ukrajinským vojákům, kteří místo u sváteční tabule tráví Nový rok ve studených zákopech. „Hrdinům sláva! Ať žije Nový rok! Ať přinese mír, štěstí a dostatek! Sláva Ukrajině!“ zvolal prezident.

Pokles na čtvrtinu

Podle údajů ukrajinského ministerstva zemědělství vývoz potravin do Ruska již během deseti měsíců uplynulého roku vinou předchozích ruských omezení poklesl z téměř miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku na zhruba čtvrtinu.

Už v roce 2014 se oproti předchozímu roku ukrajinský export zemědělských výrobků a potravin do Ruska zmenšil na polovičku. Současně vývoz ruského zemědělského a potravinářského zboží na Ukrajinu poklesl asi o pětinu.