Poslední bilance: Tlačenice v Mekce má přes 2100 obětí

Během pouti do Mekky zahynuly stovky lidí

Během pouti do Mekky zahynuly stovky lidí Zdroj: ctk/ap

Počet obětí zářijové tlačenice během pouti do Mekky stoupl na nejméně 2110. Informovala o tom agentura AP, která bilanci sestavila na základě informací z několika zemí, odkud poutníci do Saúdské Arábie přijeli. Předchozí informace hovořily o 1753 mrtvých. Oficiální počet uváděný saúdskoarabskými úřady se zastavil na čísle 769, Rijád ovšem upozornil, že tento údaj není konečný. Jde o nejhorší katastrofu, která tradiční muslimskou pouť kdy postihla.

AP svou bilanci zveřejnila den poté, co o neštěstí jednali saúdskoarabští představitelé. Podle oficiální tiskové agentury se schůzky účastnil i korunní princ Muhammad bin Najíf Saúd, který je zároveň saúdskoarabským ministrem vnitra. Žádné podrobnosti ale zveřejněny nebyly.

Saúdskoarabské úřady nijak nezměnily svou bilanci obětí již od 26. září, vyšetřování příčin tragédie ale i nadále pokračuje.

Poutníci byli ušlapáni 24. září v údolí Míná, když směřovali k rituálu kamenování Satana. Letošní pouti se zúčastnily asi dva miliony muslimů. Podle informací světových agentur byli mezi mrtvými zejména Íránci, Egypťané, Nigerijci, Indonésané, Indové, Pákistánci či Bangladéšané.