Požár výškové budovy v Londýně si vyžádal nejméně šest obětí, statici se obávají zřícení budovy

Video placeholde
Požár bytového domu v Londýně
Požár bytového domu v Londýně
Požár bytového domu v Londýně
Požár bytového domu v Londýně
Požár bytového domu v Londýně
7
Fotogalerie

Zatím neupřesněný počet mrtvých a více než 50 zraněných si vyžádal požár, který v noci na dnešek zachvátil 24podlažní obytnou budovu v západní části Londýna. Příčina ohně stále není známá. Hasiči dnes dopoledne informovali, že se jim podařilo mnoho lidí zachránit, ale panují obavy, že řada dalších v domě uvázla. Na místě zasahovalo na 200 hasičů a desítky zdravotníků a stabilitu vyhořelé budovy kontroluje statik.

"Je tu několik mrtvých. V tuto chvíli nemohu potvrdit počet vzhledem k výšce a členitosti objektu," řekla dopoledne zástupkyně hasičů Dany Cottonová tisku.

Do pěti londýnských nemocnic bylo podle záchranné služby v souvislosti s požárem převezeno více než 50 zraněných. Zdravotníci ošetřili řadu lidí kvůli nadýchání kouře. Na místo bylo vysláno nejméně 20 zdravotnických týmů a až 45 hasičských vozů. Hasičům, kteří pracují v mimořádně obtížných podmínkách, se podařilo mnoho lidí zachránit, ale nedostali se do nejvyšších čtyř nebo pěti podlaží.

Požár podle britských médií propukl ve čtvrtém poschodí budovy Grenfell Tower v oblasti severního Kensingtonu a rychle se rozšířil do ostatních částí objektu s až 130 byty. Podle britských médií v nich žilo zhruba 500 především sociálně slabších občanů.

Podle obecního úřadu pro správní obvody Kensington a Chelsea, který je vlastníkem objektu, žilo v domě 125 rodin. Budova postavená v roce 1974 nedávno prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Londýnský starosta Sadiq Khan dnes řekl, že požár vyvolal otázky, které budou muset být zodpovězeny.

Podívejte se na aktuální záběry z místa zásahu 

Video placeholde
Hořící výšková budova ve čtvrti White City • reuters

Okolí věžového domu policie uzavřela a obyvatele okolních domů vyzvala k evakuaci. Podle informací agentury Reuters byli někteří lidé evakuováni v pyžamech. Podle očitých svědků někteří lidé uvázli v bytech jako v pasti a byli vidět u oken, jak volají o pomoc. 

Očití svědci také zahlédli v horní části budovy světla, patrně z mobilních telefonů či baterek. Bulvární deník Daily Mail na svém webu napsal, že někteří obyvatelé se snažili z bytů dostat s pomocí improvizovaných lan spletených z prostěradel.

Nebezpečí představují mimo jiné trosky padající z hořícího objektu. Panovaly také obavy, že by se stavba mohla zřítit, ale podle zjištění stavebního inženýra, který budovu kontroluje, to zatím nehrozí.

Poblíž se nachází stanice metra Latimer Road a dálniční výpadovka směrem na Oxford. Provoz na těchto dopravních tepnách byl přerušen nebo omezen.