Přechody v Kosovu hlídají vojáci KFOR

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Zveki

Situaci na kosovsko-srbské hranici nově vyostřili místní Srbové, kteří na jeden z přechodů zaútočili a zápalili ho. Místo nyní hlídají vojáci NATO, aby zabránili dalším násilnostem. Ve snaze vyloučit dovoz zbraní na citlivé území prohledávají auta. Hranici střeží i srbská policie.

„Budeme bránit tomu, aby se do Kosova dostali extremisté ze Srbska. Pomůžeme mezinárodním jednotkám, jak jen budeme moci,“ řekl agentuře Reuters srbský policejní šéf Milorad Veljović.

Srbsko se oficiálně od zhruba dvoustovky útočníků distancuje. Prezident Boris Tadić je nazval chuligány, kteří nebrání ani Srbsko ani Srby. Priština ale obviňuje Bělehrad, že za incidentem stojí.

Roztržka vznikla v pondělí, když se vláda v Prištině rozhodla, že na dva přechody pošle policejní hlídky, aby zabezpečily dodržování zákazu dovozu srbského zboží. Ve středu se zdálo, že se situace uklidnila poté, co se obě strany dohodly a vláda z oblasti ozbrojence stáhla.

Výtržníci zůstávali i po potyčce v blízkosti přechodu, úřady proto měly strach z dalších násilností. Vojáci Severoatlantické aliance střeží i druhý přechod, který byl v posledních dnech v centru dění. Obávají se, že by mohl být rovněž terčem útoku.

Mezinárodní společenství krok Prištiny odsoudilo a vyzvalo obě strany ke klidu. O situaci měla včera na žádost Srbska jednat za zavřenými dveřmi Rada bezpečnosti OSN.