Předseda europarlamentu Schulz získal cenu Karla Velikého

Martin Schulz

Martin Schulz Zdroj: europarl.europa.eu

Cenu Karla Velikého, jedno z nejprestižnějších evropských ocenění, převezeme příští rok v západoněmeckých Cáchách předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Cena mu náleží jako přednímu zástupci snah o oživení evropské demokracie, oznámilo direktorium Společnosti pro udílení Ceny Karla Velikého.

Podle direktoria se Schulz zasloužil o posílení evropského parlamentu a parlamentního systému vůbec. Starosti evropských občanů prý nebere na lehkou váhu, a posiluje tak identifikaci obyvatelstva s Evropou. Komise ocenila také jeho podporu myšlence celoevropských stranických lídrů v letošních volbách do europarlamentu.

Německý sociální demokrat, který za týden oslaví 59. narozeniny, je poslancem Evropského parlamentu od roku 1994, od roku 2012 je s krátkou přestávkou i jeho předsedou. Cenu by si měl převzít na slavnostní ceremonii v budově cášské radnice 14. května 2015.

Zasloužil se o posílení evropského parlamentu a parlamentního systému vůbec

Za letošní rok cenu dostal tehdejší předseda Evropské rady Herman Van Rompuy, kterého na podzim v úřadu evropského prezidenta vystřídal další laureát ceny, někdejší polský premiér Donald Tusk.

Mezinárodní cena Karla Velikého se v Cáchách uděluje od roku 1950 za mimořádné zásluhy o evropské sjednocení. Mezi její držitele patří i bývalý československý a český prezident Václav Havel, jemuž byla udělena v roce 1991.

V minulosti ocenění dostali například také francouzský prezident François Mitterrand společně s německým kancléřem Helmutem Kohlem, americký exprezident Bill Clinton či německá kancléřka Angela Merkelová. Prvním nositelem ceny se v roce 1950 stal zakladatel panevropské myšlenky Richard Coudenhove-Kalergi.