Přistěhovalci našli náhradu za italské ostrovy. Zaplavují španělské enklávy v Africe

Ostře střežená hranice mezi Melillou a Marokem

Ostře střežená hranice mezi Melillou a Marokem Zdroj: CC BY-SA 2.0: Stephane M. Grueso

Počet přistěhovalců, kteří se snaží dostat do Ceuty a Melilly, španělských enkláv na severu Afriky, raketově roste. Zástupy imigrantů sem míří od té doby, co evropští strážci hranic uprchlíkům ztížili cestu přes Středozemní moře.

Spolu se skupinkou dalších asi 150 mužů nedávno Raymond Persie z Gabonu seběhl kopec na marocké straně, překonal šestimetrový plot a seskočil na půdu EU. Na rozdíl od ostatních se musice nepodařilo utéct před španělskými pohraničníky, protože si při skoku poranil kotník, přesto se ale může těšit na převoz na pyrenejský poloostrov a vyhlídku na práci v EU. „Nezajímá mě, co to bude za práci,“ řekl deníku Wall Street Journal Persie. „Afrika mi nic nenabízí.“

Podle evropského práva má totiž každý přistěhovalec nárok požádat o politický azyl a bezpečnostní složky jim nesmí bránit ve vstupu na území unie. Azyl sice získá jen zlomek těch, kteří o něj zažádají, zůstávají ale i ostatní. Dohody o vyhošťování svých občanů totiž se Španělskem uzavřelo jen několik afrických zemí.

Počty imigrantů, kterým se podaří přelstít marockou policii a dostat se až do Ceuty či Melilly, stále roste. Jen od začátku roku na španělská území před válkou a chudobou uprchlo několik tisíc lidí ze subsaharské Afriky. Další přicházejí ze severní Afriky. Jen v březnu úřady oznámily nejméně dva pokusy skupin imigrantů čítajících přes tisíc lidí o překonání hraničního plotu.

Za celý loňský rok přitom do enkláv podle odhadu španělské vlády a evropského úřadu pro ochranu hranic Frontex proniklo 4200 nelegálních přistěhovalců, o 49 procent více než v roce 2012. Celá unie loni zaznamenala 77 140 nezákonných přechodů hranic, meziročně o 30 procent více.

Španělské enklávy přitahují více přistěhovalců od té doby, co Španělsko a Itálie v reakci na říjnové potopení lodi se 400 migranty na palubě u italského ostrova Lampedusa posílily své hlídky ve Středozemním moři, tvrdí Madrid. Ministr vnitra Jorge Fernández Díaz v únoru řekl, že v Maroku či u jeho hranic s Mauretánií čeká na svou příležitost na dosažení španělských enkláv okolo 80 tisíc přistěhovalců.

Španělský premiér Mariano Rajoy proto volá po „energickém“ boji proti ilegálním imigrantům. „Máme jedinou pozemní hranici EU s Afrikou, proto na tom musíme nadále pracovat,“ prohlásil na jednání v Bruselu. Před devíti lety postavené bariéry mezi Marokem a enklávami se tak dočkají posílení. Už nyní se přitom skládají z tří souběžných plotů, přičemž dva z nich jsou vysoké šest metrů.