Příští řecký den zúčtování má nastat 20. července

Demonstrace v Aténách za přijetí návrhů věřitelů

Demonstrace v Aténách za přijetí návrhů věřitelů Zdroj: ctk/AP

Zdánlivě nekonečný žebříček řeckých dnů D má další položku, tentokrát zřejmě už opravdu poslední. Je jí 20. červenec, kdy je v aténském kalendáři psána povinnost uhradit splátku kolem 3,5 miliardy eur Evropské centrální bance (ECB). Pokud se tak nestane, bude Frankfurt podle odborníků nucen zastavit program nouzového financování pro řecké banky (ELA). V řeckém bankovnictví by tak rázem zela díra v objemu 89 miliard eur a éra společné měny by se naplnila.

„Neuhrazení splátky Mezinárodnímu měnovému fondu evidentně nevadí. Do referenda nedojde pravděpodobně v tomto směru k žádnému posunu, pokud ale Řekové věřitelský plán zamítnou, stane se dvacátý červenec novým třicátým červnem,“ upozorňuje analytik Consequ Martin Lobotka. Ignorance nového deadlinu by však měla pro chod země fatální důsledky.

„V takovém případě by se prakticky zhroutily finance nejen státních, ale i soukromých řeckých subjektů,“ zdůrazňuje vedoucí partner společnosti Deloitte .

Neuhrazení splátky Mezinárodnímu měnovému fondu evidentně nevadí

Referendum, v němž obyvatelstvo rozhodne o osudu věřitelských návrhů na podobu řeckých reforem, ohlásil premiér Alexis Tsipras na tuto neděli. Finanční jistotu z ECB Řecku zajistí souhlasný verdikt, země by v takovém případě podle expertů nejspíše s novou vládou odstartovala nová jednání s mezinárodními věřiteli.

ECB o víkendu sáhla ke kompromisu, když nouzové financování neukončila, ale ani nerozšířila, jak požadovaly řecké banky bojující s existenčním nedostatkem hotovosti. Výsledkem bylo zavedení kapitálových kontrol omezující přístup obyvatelstva k hotovosti. Ač byly v neděli vyhlášeny na týden, pozorovatelé předpokládají, že potrvají podstatně déle.

„Je těžko představitelné, že by řecké „bankovní prázdniny“ skončily za šest dní. Na Kypru, kde táhla vláda s věřiteli za jeden provaz, trvala kapitálová omezení dva roky,“ připomíná ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek.

Letní splátkový kalendář Řecka (v milionech eur)Letní splátkový kalendář ŘeckaLetní splátkový kalendář Řecka|E15