Privátní ZOO nebo římské ruiny. Ukrajinci „obdivují“ paláce Janukovyče

Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji obazená povstalci

Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji obazená povstalci Zdroj: ctk/AP

Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji obazená povstalci
Povstalec v Janukovyčově rezidenci v Mežyhirji
Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji, ZOO (Profimedia.cz)
Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji
Rezidence ukrajinského prezidenta Janukovyče v Mežyhirji, replika římských památek (Profimedia.cz)
10
Fotogalerie
Přepychové rezidence prezidenta Viktora Janukovyče, v Mežyhirji severně od Kyjeva a v karpatských horách čelí náporu tisíců zvědavců, kteří chtějí nahlédnout do tajů prezidentského soukromí. Ještě nedávno přísně střežené objekty opustila prezidentská ochranka a domobrana čelí náporu návštěvníků.

Zejména v rezidenci Mežyhirja ležící na březích kyjevské přehradní nádrže 30 kilometrů severně od metropole jsou ukryty cennosti, které prezident během čtyřletého výkonu své funkce nashromáždil.

V sobotu aktivisté opozice střežící objekt v Mežyhirji přestali zvládat nápor lidí a otevřeli brány paláce dokořán. Lidé se údajně chovali disciplinovaně a obavy z plenění se nenaplnily. Maximálně prý si návštěvníci odnášejí pár suvenýrů.

Tisícovky obyčejných Ukrajinců, které procházejí opuštěnými objekty, nevycházejí z údivu nad luxusem, který Janukovyč nashromáždil. Ve výbavě rezidence nechybí soukromá zoologická zahrada, repliky římských památek a starého korábu, velkochovy hospodářských zvířat nebo obří garáže s desítkami automobilů.

Aktivisté opozice, kteří mají objekt pod kontrolou, tam rovněž údajně v trezorech nalezli dokumenty potvrzující černé účetnictví.

Dolarové úplatky

Janukovyč prý tajně v dolarech uplácel policisty, ovlivňoval rozdělování státních zakázek a pořádal okázalé hostiny. Z vod kyjevské nádrže údajně potápěči vylovili listiny svědčící o rozsáhlém korupčním systému.

Během uplynulého týdne podle výpovědi tamního personálu z rezidence Mežyhirja vyvezla kolona automobilů a dva vrtulníky velké množství předmětů. Kam je Janukovyčova ochranka odvezla, podle agentury Unian nikdo neví.

Přístupná je i kancelář prezidenta v centru Kyjeva a rezidence Huta v karpatských horách Ivano-Frankivské oblasti. I tam ochranka zvědavce vpustila do chráněného areálu. Lidé se prý jen fotografovali a se zájmem poslouchali informace personálu o detailech Janukovyčova soukromí.