Prokurátor navrhl soudci odložení případu Strausse-Kahna

Dominique Strauss-Kahn.

Dominique Strauss-Kahn. Zdroj: wikimedia.org

Newyorský prokurátor v případu bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiqua Strausse-Kahna obviněného ze sexuálního útoku na hotelovou pokojskou navrhl soudci, aby případ odložil. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na soudní dokumenty a potvrdili advokáti obou stran.

O pravděpodobném odložení případu informovala již dříve newyorská média, podle nichž byla hlavním důvodem nedůvěryhodnost dvaatřicetileté pokojské Nafissatou Diallové, která opakovaně lhala o své minulosti.

Diallová se dnes spolu se svým advokátem Kennethem Thompsonem ve 21 hodin SELČ zúčastnila asi desetiminutové schůzky s prokurátory, na níž měla být informována o odložení případu. Krátce poté prokurátoři odložení případu oficiálně navrhli.

Strauss-Kahn má znovu před soudem stanout v úterý. Podle Reuters by ale po dnešním rozhodnutí prokuratury mohlo být toto stání pouhou formalitou. V případě očekávaného stažení obvinění soudem bude Strauss-Kahn smět podle agentury AFP ihned opustit Spojené státy.

Advokáti Kahna: Od začátku jsme tušili, že je nevinný

„Od začátku jsme trvali na tom, že náš klient je nevinen. Také jsme vždy tvrdili, že je mnoho důvodů věřit, že žena obviňující Strausse-Kahna je nevěrohodná,“ prohlásili advokáti francouzského politika William Taylor a Benjamin Brafman poté, co prokurátoři dnes doporučili písemně soudu stáhnout obvinění.

Advokát Diallové naopak označil krok prokuratury za nespravedlnost. „Prokurátor Cyrus Vance odmítá právo na spravedlnost ženě, která se stala obětí znásilnění,“ řekl Tompson. Právníci Diallové se dnes proti odložení případu rozhodli bojovat i za pomoci žádosti soudci, aby odvolal stávajícího státního zástupce Vance a jmenoval zvláštního prokurátora. Podle odborníků citovaných Reuters má však tato nepříliš obvyklá žádost jen malé šance na úspěch.

Předpokládané ukončení trestního stíhání však podle AFP nebude konečnou tečkou za případem v USA. Advokáti Diallové totiž začátkem měsíce zahájili civilní proces u tribunálu v Bronxu, aby pro ženu obdrželi odškodné za její „násilné a sadistické“ napadení Strausse-Kahnem.

Diallová dvaašedesátiletého Strausse-Kahna obvinila, že ji neurvale sexuálně napadl a přinutil k orálnímu sexu. Strauss-Kahn to popírá. Bezprostředně po incidentu byl zadržen. Později byl na kauci propuštěn, ale nesmí opustit USA. Pokud by byl v případném soudním procesu shledán vinným, mohl by být odsouzen k mnohaletému žaláři. Kvůli incidentu odstoupil z vedení MMF a přišel o šanci kandidovat příští rok na francouzského prezidenta.