Putin má podporu většiny Rusů, tvrdí jeho mluvčí

Ruský premiér Vladimir Putin má podle svého mluvčího Dmitrije Peskova nadále podporu většiny Rusů. Informace se objevila, po skončení sobotních protestů v Moskvě a dalších ruských městech proti Putinovi, jen dva měsíce před tím, než bude premiér kandidovat v prezidentských volbách.

„Jako politik a prezidentský kandidát má Putin stále podporu většiny. A my bychom měli s názorem většiny zacházet s respektem,“ řekl Peskov s tím, že že Putin „nemá konkurenci“ pro volby 4. března 2012, v nichž hodlá bojovat o třetí prezidentský mandát po čtyřletém období, které místo Kremlu strávil na postu ruského premiéra. Peskov ale připustil, že protest se konal, a dodal, že i názor demonstrujících je třeba respektovat. „Tito lidé, kteří vyšli do ulic, jsou velmi důležitou částí společnosti, ale tvoří menšinu,“ řekl Peskov.

Podle organizátorů se na protivládní demonstraci v centru Moskvy sešlo na 120 tisíc lidí, kteří skandovali hesla proti Putinovi a požadovali zrušení sporných prosincových parlamentních voleb, v nichž zvítězila jeho strana. Policie sice stanovila účast na 29 tisíc lidí, ale podle novinářů přítomných na místě byla účast jednoznačně vyšší. Tón protestu byl také podstatně více protiputinovský než první shromáždění, které před dvěma týdny prolomilo ruské tabu v konání hromadných opozičních shromáždění.

V Moskvě při sobotní protivládní demonstraci vystoupila řada předních opozičních vůdců a intelektuálů, jako jsou například blogger Alexej Navalnyj nebo Alexej Kudrin, který v září přišel o křeslo ministra financí kvůli kritice prezidenta Dmitrije Medveděva. Mezi řečníky měl být i bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, ale svou účast kvůli zdravotní indispozici odvolal; účastníkům demonstrace byl pouze tlumočen jeho pozdrav.

V závěru moskevské manifestace vyzvala opozice vládu ke splnění šesti požadavků: osvobození politických vězňů, revize průběhu voleb do parlamentu, uspořádání nových voleb, odstoupení a prošetření aktivit předsedy volební komise Vladimira Čurova, povolení všech politických stran a přijetí demokratických zákonů do února 2013.