Radikálové v Iráku kontrolují velkou část rafinerie v Bajdží

Rafinérie Beiji, Archivní snímek z 6. října 2003

Rafinérie Beiji, Archivní snímek z 6. října 2003 Zdroj: ctk

Islámští radikálové zaútočili na rafinerii v severoiráckém městě Bajdží a podle zdrojů agentury Reuters ji mají ze 75 procent pod kontrolou. Podle zaměstnanců ji zasáhla minometná palba a byla slyšet střelba, na záběrech je vidět, že část objektu se ocitla v plamenech. Provoz podniku je od úterka zastaven a zahraniční zaměstnanci byli evakuováni.

V Bajdží se zpracovává ropa těžená na severu Iráku. Dvě další a větší rafinerie jsou jižně od ní. Vedení podniku se rozhodlo kvůli špatné bezpečnostní situaci provoz zastavit už v úterý, aby předešlo zásadním škodám. Bajdží leží asi 200 kilometrů severně od Bagdádu na silnici mezi metropolí a Mosulem. Ten minulé úterý dobyli radikálové z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) a postupují dále na jih k hlavnímu městu. O dobytí Bajdží se pokusili už před týdnem.

ISIL zahájila útok na rafinerii v Bajdží v úterý večer a boje pokračovaly i ráno. Podle Reuters už má v rukou výrobní jednotky i administrativní budovu, tedy tři čtvrtiny rozsáhlého komplexu. Boje stále pokračují u centra kontroly. Už v úterý úřady avizovaly, že výpadek rafinerie v Bajdží, která na domácí trh dodávala něco přes čtvrtinu petroleje, benzinu a topného oleje, bude třeba nahradit dovozem.

Dlouhodobá odstávka se projeví v přerušování dodávek elektrického proudu, potížemi v zásobování pohonnými hmotami, což přispěje k chasou v Iráku, píše AP. Další boje jsou dnes hlášeny z Tall Afaru ležícího poblíž syrské hranice. ISIL sice začátkem týdne ohlásila, že město dobyla, ale tamní posádka a vyslané posily o ně stále bojují.