Řecko chce otevřít hranice turistům příští týden. S negativním testem nebudou muset do karantény

Hoteliéři na řeckých ostrovech Santorini si letos na nápor turistů stěžovat nemohli

Hoteliéři na řeckých ostrovech Santorini si letos na nápor turistů stěžovat nemohli Zdroj: profimedia.cz

Hlavní sezona v Řecku se rozjíždí velmi pozvolna z pohledu příchodu turistů.
LOUTRO. Původně rybářská vesnice leží asi 75 kilometrů jižně od historického města Chania. Rozprostírá se v klidné zátoce na úpatí Lefka Ori, Bílých hor. Unikátní je třeba i tím, že není dostupná vozem – jen pěšky nebo lodí. Do vesničky nevede žádná silnice, její obyvatelé ani nevlastní auta a celé letovisko je tak jednou velkou pěší zónou s krásnou pobřežní promenádou.
Santorini, Řecko
4
Fotogalerie

Řecko chce od příštího týdne otevřít své hranice pro turisty z evropských zemí, kteří předloží osvědčení o očkování proti COVIDU-19. Očkovaní návštěvníci nebudou muset mít negativní test na koronavirus a vyhnou se jinak povinné sedmidenní karanténě, uvedla mluvčí vlády Aristotelia Peloniová. Do karantény nebudou muset ani návštěvníci s negativním testem. Podobný systém Řecko zavedlo už v březnu pro turisty z Izraele.

Jihoevropská země se snaží ulehčit cestování s ohledem na turistický průmysl, který pandemie těžce zasáhla. Loni tržby v turistickém sektoru kvůli nejrůznějším restrikcím meziročně klesly o tři čtvrtiny.

Podle Peloniové bude Řecko nový systém zatím testovat. Spadat do něj budou turisté "z evropských a několika dalších zemí", konkrétněji to vláda neupřesnila. Agentura Bloomberg uvedla, že kromě zemí EU mají nová pravidla platit také pro návštěvníky z Británie, USA, Srbska a Spojených arabských emirátů.

Cesty do Řecka budou možné i s negativním PCR testem na koronavirus, pro všechny turisty ale budou platit omezení, kterými se aktuálně řídí místní obyvatelé, což je mimo jiné zákaz cestování mezi regiony.

Řecko nyní denně hlásí zhruba 2000 až 4000 nových případů nákazy koronavirem, což je vyšší číslo, než když vláda loni v listopadu vyhlásila uzávěru, uvedla agentura AFP. Obchody se v zemi otevřely začátkem měsíce, restaurace ale zůstanou mimo provoz až do května. Turistická sezóna začne 14. května.