Evropské vlády se shodly na podobě koronapasů. Ryanair prohrál další soud s konkurencí

Irské aerolinky Ryanair znovu neuspěly u Soudního dvora EU s žalobami proti svým konkurentům, kteří během pandemie obdržely od evropských vlád finanční pomoc.

Irské aerolinky Ryanair znovu neuspěly u Soudního dvora EU s žalobami proti svým konkurentům, kteří během pandemie obdržely od evropských vlád finanční pomoc. Zdroj: e15.cz

Státy Evropské unie se přiblížily zavedení koronapasů. Zástupci vlád v Bruselu se včera shodly na jejich technických parametrech. Nyní bude záležitost projednávat Evropský parlament (na snímku).
Prezident USA Joe Biden zřejmě již dnes oznámí nové sankce proti Rusku. Dotknout se mohou až třiceti ruských firem.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Koronapasy se přiblížily realitě 

Zavedení koronapasů, tedy mezinárodně uznávaného potvrzení o očkování proti nemoci COVID-19, je zase o krok blíž realitě. Vlády států Evropské unie ve středu nalezly shodu na technických standardech, jaké by takové doklady měly splňovat. V příštích týdnech by měl legalizaci pasů začít projednávat Evropský parlament. Pokud rozhovory proběhnou hladce, jednotné doklady by mohly v rámci evropského bloku začít platit už od června. Země závislé na cestovním ruchu, hotely a dopravní společnosti věří, že díky koronapasům se podaří alespoň částečně zachránit letošní letní turistickou sezónu.       

Biden ohlásí nové protiruské sankce 

Americká vláda v čele s prezidentem Joem Bidenem připravuje nové sankce proti Rusku. Jejich konkrétní podobu by Biden mohl oznámit již dnes. Podle zdrojů agentury Reuters bude ze Spojených států vyhoštěno nejméně deset ruských představitelů a postihy se dotknou také třiceti ruských organizací a firem. USA zároveň chtějí své kroky koordinovat s evropskými spojenci. Jedná se o odvetu za nedávné kybernetické útoky na americké instituce, které byly údajně organizovány Moskvou. Kreml podíl na těchto útocích dlouhodobě popírá.     

Z trhů a burz 

Akcie se na směru neshodly, v USA debutovala Coinbase

Americké burzy uzavřely středeční obchodování smíšeně. Pozornost upoutalo především IPO největší americké směnárny kryptoměn Coinbase Global. Akcie firmy v první den na trhu vyrostly o více než 31 procent a skončily na 328 dolarech. Index Nasdaq Composite se ale jinak snížil o 0,99 procenta. S&P 500 odepsal 0,41 procenta, pouze Dow se zvýšil o 0,16 procenta. Téměř všechny hlavní benchmarky v Evropě včera dosáhly zisku. Britský FTSE 100 zpevnil o 0,71 procenta, francouzský CAC 40 přidal 0,4 procenta a celoevropský STOXX Europe 600 posílil o 0,19 procenta. Výjimkou byl pouze německý DAX, jenž klesl o 0,17 procenta.   

Ryanair znovu poražen

Irská letecká společnost Ryanair včera opět neuspěla u Soudního dvora EU s žalobou proti svým konkurentům - finským aerolinkám Finnair a švédsko-dánskému koncernu SAS AB. Ryanairu vadí, že jeho rivalové obdrželi během koronakrize finanční pomoc od evropských vlád v řádech stovek milionů eur. Soud v Lucemburku nicméně ve středu neshledal na těchto krocích nic nezákonného. Ryanair podal v této věci celkem 16 žalob, přičemž první dva případy prohrál již na začátku února, teď k nim přibyli další tři. Největší nízkonákladový letecký dopravce Evropy se každopádně nehodlá s verdiktem smířit a proti rozhodnutí se odvolá. Spor se tak pravděpodobně potáhne ještě velmi dlouho.     

Tweet dne

Česká vláda shání vakcíny proti koronaviru kde se dá. 

Stane se dnes

  • Klíčové výbory Evropského parlamentu budou hlasovat o obchodní dohodě Evropské unie a Velké Británie. Místopředseda Evropské komise Maroš Ševčovič bude jednat s britským ministrem pro brexit Davidem Frostem o pravidlech obchodu se Severním Irskem, kde v minulých týdnech zuřily občanské nepokoje.
  • Německé ekonomické instituty zveřejní odhad růstu hrubého domácího produktu Německa na letošní a příští rok. Očekává se, že jej na letošek sníží na 3,7 ze 4,7 procenta a na příští rok naopak zvýší na 3,9 ze 2,7 procenta.
  • Turecká centrální banka oznámí výsledek jednání o měnové politice. Jde o první měnové jednání pod vedením nového guvernéra Şahapa Kavcıoğlua. 
  • Své hospodářské výsledky za první čtvrtletí dnes zveřejní například výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo, americké aerolinky Delta Air Lines nebo banky Citigroup a Bank Of America.