Řecko sužují záplavy i požáry. Bouře Daniel ohrožuje oblast Středozemního moře

Přívalové deště v Řecku. (5.9.2023)

Přívalové deště v Řecku. (5.9.2023) Zdroj: Reuters

Povodně v Řecku
Povodně v Řecku
Přívalové deště v Řecku (6.9.2023)
Přívalové deště v Řecku. (5.9.2023)
Přívalové deště v Řecku. (5.9.2023)
11
Fotogalerie

Sotva se Řekům podařilo dostat pod kontrolu vlnu požárů, už se země potýká s další živelní pohromou. Tentokrát s povodněmi, které způsobila bouře Daniel. Ta nezasáhla jen Řecko, ale i Turecko a Bulharsko a vyžádala si nejméně patnáct mrtvých. Extrémní počasí ohrožuje i další státy u Středozemního moře.

Podle řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise požáry i bouři může změna klimatu a zároveň připustil, že jeho středopravicová vláda nezvládla požáry tak, jak chtěla. „Obávám se, že bezstarostná léta, tak jak je známe, končí. Odteď budou nadcházející léta složitější a složitější,“ dodal Mitsotakis. Déšť, který Řecko trápí od pondělí, by měl polevit ve středu po poledni, uvedl řecký ministr pro klimatickou krizi a civilní ochranu Vassilis Kikilias, píše ABC News

Reuters

Jak bude bouře Daniel postupovat?

Podle předpovědi představuje bouře Daniel nadále nebezpečí pro státy v oblasti Středozemního moře:

Rekordní srážky v Řecku způsobily povodně

Přívalové deště v Řecku zaplavily domy, místní podniky a silnice. Řecká policie zakázala provoz v centru města Volos, v nedalekém horském regionu Pilion a na letovisku Skiathos, tedy v místech, kde bouře Daniel udeřila nejsilněji.

Jeden muž podle hasičského sboru zemřel poblíž Volosu. V důsledku dešťů se na něj zřítila zeď. Podle agentury Athens News Agency zeď spadla, když se muž, který se živí jako chovatel dobytka, snažil dostat ke svým zvířatům. U města Volos našli ve středu záchranáři tělo sedmaosmdesátileté ženy. Počet obětí záplav, které od úterý sužují zejména centrální část Řecka, vzrostl celkem na čtyři, šest dalších se pohřešuje.

„Je to nejextrémnější počasí, pokud jde o množství srážek za 24 hodin, od doby, kdy se v zemi vedou záznamy,“ uvedl ministr Kikilias a vyzval lidi, aby zůstali raději uvnitř.

Úřady již zaslaly upozornění na mobily občanů z několika dalších oblastí středního Řecka, souostroví Sporady a ostrova Evia, aby se nezdržovali venku. Ve vesnici Polion v úterý meteorologická stanice naměřila 75,4 centimetrů strážek. Průměrné roční strážky se přitom v regionu Atén pohybují kolem 40 centimetrů. 

Přívalové deště v Řecku. (5.9.2023)Přívalové deště v Řecku. (5.9.2023)|Reuters

Požáry v Řecku v roce 2023

Bouře přichází v patách velkým letním požárům, které v posledních týdnech zasáhly Řecko. Některé z nich již hoří déle než dva týdny a ničí rozsáhlé plochy lesů a zemědělské půdy. Hasiči nicméně uvedli, že požár na severovýchodě země se jim podařilo více méně uhasit. O víkendu však hasičské posily bojovaly s požárem v regionu Evros. 

V důsledku požárů v Řecku zemřelo zatím dvacet lidí. Požár vypukl zhruba před třemi týdny. Jedná se o největší požár v Evropské unii od dob začátku měření, tedy od roku 2000. Požáry jsou běžnou záležitostí posledních let v zemích, kde je velké teplo a sucho. Řecká hasičská jednotka uvedla, že její posádky od nedělního odpoledne do pondělního odpoledne řešily 82 lesních požárů – z toho 51 začalo během těchto 24 hodin.

Povodně a požáry v Řecku aktuálně

  • Alexandroupolis: město v severovýchodním Řecku poblíž místa, kde začal velký požár
  • Stamata: předměstí poblíž Atén, kde vrtulníky v pondělí hasily lesy vodou
  • Volos: město v Thesálii (oblast středního Řecka), kde byly natočeny záběry ponořených aut a zuřící řeky
  • Skiathos: ostrov, kde byly natočeny záběry zaplavených ulic a restaurací

Mapa: Kde jsou v Řecku aktuálně největší záplavy a požáry 

Situace ve středním Řecku zůstává nadále kritická, během celé noci pršelo a meteorologové očekávají, že deště opadnou až ve čtvrtek večer. V Aténách také celou noc pršelo, ale podle agentury DPA nebyly hlášeny vážnější škody. Během noci byl uzavřen asi 200 kilometrů dlouhý úsek hlavní řecké dálnice, která spojuje Atény a Soluň. Také železniční spojení mezi těmito městy bylo v noci zastaveno, jak informovala agentura DPA. Agentura AMNA však uvádí, že provoz na daném úseku byl částečně obnoven ráno.    

Bouře Daniel způsobila v Thesálii (oblast středního Řecka) vážné škody, kdy se řada silnic proměnila v řeky, voda zaplavila domy a strhávala mosty. Hasiči museli na gumových člunech evakuovat lidi se zatopených domů. Několik vesnic bylo odříznuto od okolního světa.

Od úterý řešili hasiči téměř pět tisíc volání o pomoc na nouzovou linku, převážně šlo pomoc při odčerpávání vody ze sklepů, odstraňování spadlých stromů a často také evakuaci obyvatel. Dodávky elektřiny a pitné vody byly v některých oblastech přerušeny. Postupně však dochází k obnově.

Ve středu ráno v částech měst Volos, Larisa a Karditsa v Thesálii stále někteří obyvatelé neměli elektrický proud ani vodu, jak uvedla agentura DPA. Někteří lidé si museli nakupovat pitnou vodu nebo ji vyzvedávat na radnici, informoval deník Kathimerini.  

Záplavy v Turecku a Bulharsku

Záplavy ale netrápí jen Řecko, ale i Turecko a Bulharsko. V Istanbulu silný déšť zaplavil ulice a domy ve dvou čtvrtích a podle prohlášení úřadu guvernéra si vyžádal nejméně dva mrtvé. V severozápadním Turecku bylo potvrzeno už sedm mrtvých. Mezi ně patří i dvě oběti bleskové povodně, která se přehnala přes kemp v provincii Kirklareli poblíž hranic s Bulharskem.

Bulharsko zasáhla bouře na jižním pobřeží Černého moře, kde zemřeli čtyři lidé. Rozlité řeky způsobily vážné škody na silnicích a mostech. Nejhůře postižené bylo letovisko na jihu Careva, kde úřady vyhlásily výjimečný stav. Situace se tam nicméně od té doby uklidnila, neboť od středy v postiženém regionu nepršelo.