Řecko uhradilo splátku MMF, euro opět oslabuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Dennis Skley via Flickr

Řecká vláda uhradila Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) částku 750 milionů eur (20,6 miliardy korun) den před jejím úterním termínem splatnosti. Agentuře Reuters to sdělili dva činitelé řeckého ministerstva financí. O vývoji kolem zadlužené země jednají ministři financí zemí eurozóny. Evropská měna zahájila nový týden poklesem a k dolaru oslabuje, mezi investory začínají opět převládat obavy, že Řecko opustí eurozónu

„Platební příkaz pro MMF byl vydán,“ řekl jeden z činitelů. Aténám nyní rychle dochází hotovost a s každým novým termínem splatnosti se objevují pochybnosti, zda vláda dluh uhradí. Řecká vláda ale už předem vyloučila, že by chtěla při dnešních jednáních s euroskupinou v Bruselu využít hrozby nezaplacení dluhu vůči MMF k nátlaku na uvolnění slíbených úvěrů.

Eurozóna v březnu schválila čtyřměsíční prodloužení záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Jihoevropská země přitom tyto peníze nutně potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti.

Euro kvůli obavám z bankrotu Řecka klesá
Evropská měna zahájila nový týden poklesem a k dolaru oslabuje již třetí seanci za sebou. Mezi investory začínají opět převládat obavy, že Řecko opustí eurozónu.

Kolem 17:15 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,5 procenta na 1,1150 USD a k jenu kleslo o 0,3 procenta na 133,78 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 119,97 JPY. Ke koši předních světových měn dolar stoupl o 0,24 procenta na 95,012 bodu.

Investoři se tak opět začínají zaměřovat na Řecko. Minulý týden se jejich zájem soustředil na volby v Británii a americké údaje o zaměstnanosti, od kterých si slibovali, že by mohly naznačit, kdy začne centrální banka USA (Fed) zvyšovat úrokové sazby.

Na probíhajícím zasedání ministrů financí eurozóny se dohoda u uvolnění nových peněz pro Řecko nečeká. Aténám ale podle dosavadních vyjádření bude stačit, když evropští partneři uznají, že v jednáních s věřiteli nastal významný pokrok. Obě strany jednají o řeckém plánu reforem bezvýsledně už tři měsíce. Řecká vláda se zdráhá zavázat se k reformám, které by po pěti letech krize vedly k nastartování ekonomického růstu a zajistily přitom rozpočtovou disciplínu.