Regulace zbraní v USA? Změna se nečeká ani po střelbě v Denveru

Střelba v Denveru

Střelba v Denveru Zdroj: profimedia.cz

Střelba v denverském kině, která si v pátek vyžádala životy 12 lidí, odsunula stranou kampaň před americkými prezidentskými volbami. Oba kandidáti, demokratický prezident Barack Obama a republikán Mitt Romney, zrušili svá páteční vystoupení v kampani, ale vyhnuli se citlivému tématu kontroly zbraní.

„Na politiku budou jiné dny,“ řekl v pátek Obama na Floridě a Romney se k němu připojil v New Hampshiru. Shodně vyzvali k jednotě a modlitbám, ale neřekli nic o kontrole zbraní, tedy tématu, které se v letošní kampani prakticky neobjevuje. Oba politici během let svůj přístup k této otázce pozměnili a vzdálili se původní podpoře striktnější kontroly zbraní.

Ale celý problém se může vrátit. „Víte, konejšivá slova jsou hezká, ale možná je načase, aby nám dva lidé, kteří chtějí být prezidentem USA, řekli, co s tím chtějí dělat,“ řekl newyorský starosta Michael Bloomberg, který je zastáncem kontroly zbraní.

Před 20 lety skoro 80 procent Američanů v průzkumech tvrdilo, že jsou pro přísnější kontrolu střelných zbraní. Nyní jsou podle agentury AP rozděleni asi půl na půl.

Skupiny hájící právo vlastnit zbraně tvoří mocnou lobby. V USA je v mnoha venkovských a konzervativních oblastech snadný přístup ke zbraním způsobem života. Právo nosit zbraň zaručuje druhý dodatek ústavy.

Obamu kritizují zastánci i kritici zbraní

Během prezidentské kampaně před čtyřmi lety Obama vyzýval k obnovení federálního zákazu útočných zbraní, který zavedl Bill Clinton, ale vypršel za jeho nástupce George Bushe. Ale od voleb se nepokusil tento slib prosadit nebo prosadit jiné návrhy na kontrolu zbraní.

Mocná Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA) přesto napadá Obamu jako fanatika bojujícího proti zbraním. Prezident současně hluboce zklamal skupiny prosazující přísnější kontroly.

Jako senátor Obama byl pro zákon umožňující podávat civilní žaloby na výrobce a prodavače zbraní. Ve státě Illinois před tím podporoval zákaz poloautomatických zbraní a obecně přísnější restrikce na střelné zbraně vůbec.

Romney přešlapuje

Romney podporoval některá opatření na kontrolu zbraní jako guvernér státu Massachusetts a v roce 1994 prohlásil: „Nejsem stoupencem NRA“. V letošních republikánských primárkách ale v projevu k NRA řekl, že je strážcem druhého dodatku ústavy.

Po loňské střelbě v Arizoně, kde zahynulo šest lidí a byla těžce zraněna poslankyně Gabrielle Giffordsová, vyzval Obama ke krokům, které „by zabránily nezodpovědným lidem porušujícím zákon vůbec získat zbraň“. Jedním z těchto kroků je lepší systém kontroly kupců zbraní. Podle mluvčího Bílého domu se tento systém zlepšil, ale administrativa nepřišla s dalšími návrhy, které by směřovaly k plnění předcházejících prezidentových slibů v tomto směru.

Někteří lidé, včetně starosty Bloomberga, chtějí konkrétní kroky. Podle něj je to jednoduchá otázka: „Co uděláte se zbraněmi?“