Rekordní van Gogh: akvarel s pohnutou historií se prodal za skoro 800 milionů

Obraz Snopy od Vincenta Van Gogha se prodal v přepočtu za 792 milionů korun

Obraz Snopy od Vincenta Van Gogha se prodal v přepočtu za 792 milionů korun Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Akvarel nizozemského malíře Vincenta van Gogha, který při okupaci Francie za druhé světové války ukradli nacisté, se během čtvrteční aukce v New Yorku vydražil za 35,9 milionů dolarů (792 milionů korun). Jedná se o dosud nejvyšší částku, kterou kdy sběratelé za akvarel tohoto postimpresionisty zaplatili.

Aukční síň Christie's očekávala, že se dílo s názvem Snopy obilí prodá za 20 milionů dolarů (437 milionů korun).

Akvarel z roku 1888 pochází ze sbírky texaského ropného magnáta Edwina Coxe, který zemřel loni ve věku 99 let. Předtím patřilo mimo jiné rodině Rothschildů, na čas ho měl v držení i umělcův bratr Theo.

Po druhé světové válce nebylo až do 70. let minulého století jasné, kde se obraz nachází. Podle aukčního domu se podařilo akvarel dostat do dražby díky dohodě mezi dědici texaského majitele a dědici dvou židovských sběratelů umění, jejichž předci akvarel vlastnili před válkou.

Malba, naposledy vystavená v roce 1905, zachycuje vysoké snopy slámy nad lidmi pracujícími na poli za slunečného dne. Na rozdíl od nejznámějších van Goghových děl, které jsou malované olejovými barvami, jsou snopy ve francouzském Arles zachycené na papíře pomocí akvarelu, kvaše a tuše.