Reuters: USA se chystají umožnit spolupráci s Huawei na normách pro 5G  

Logo společnosti Huawei

Logo společnosti Huawei Zdroj: čtk

Ministerstvo obchodu Spojených států připravuje nová pravidla, která americkým podnikům umožní spolupracovat s čínskou firmou Huawei Technologies na stanovování norem pro mobilní sítě páté generace (5G). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.

Některé americké technologické podniky pozastavily spolupráci s Huawei na přípravě norem poté, co ministerstvo loni v květnu čínskou firmu umístilo na černou listinu. Tento krok mezi americkými podniky vyvolal nejistotu ohledně toho, jaké technologie a informace mohou s Huawei sdílet.

Spojené státy se tak podle zástupců vlády a technologického průmyslu dostávají do nevýhodné pozice při stanovování norem, které mají zajistit, aby zařízení různých podniků byla navzájem kompatibilní. Huawei prý nyní v jednáních o normách získává větší slovo, protože zástupci amerických podniků se z opatrnosti drží stranou.

Stanovování norem je přitom pro podniky v telekomunikačním průmyslu velmi důležité. Pokud se firmám podaří zajistit, aby jejich patentované technologie hrály v normách nezbytnou roli, může to pro ně znamenat rozsáhlé dodatečné příjmy, upozorňuje Reuters.

Spojené státy firmu Huawei už delší dobu obviňují z krádeží technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To však čínský podnik dlouhodobě odmítá.