První evropský závod postaví Huawei ve Francii

Logo společnosti Huawei

Logo společnosti Huawei Zdroj: reuters

Představení mobilů firmy Huawei
Logo společnosti Huawei
Chytré hodinky Huawei Watch GT 2
Prezentace sítí 5G firmy Huawei
Huawei - autonomní řízení
7
Fotogalerie

Do továrny na výrobu základnových stanic pro přenos mobilního signálu investuje čínská společnost Huawei v první fázi 200 milionů eur, přes pět miliard korun. Ve vůbec prvním evropském závodě asijského výrobce vznikne půl tisíce pracovních míst. Uvedl to předseda správní rady firmy Huawei Liang Chua.

Washington obviňuje čínského technologického giganta z krádeží technologií a možné špionáže pro Peking a varuje před ním své spojence. O tom, zda firmě povolit účast na výstavbě infrastruktury pro mobilní sítě páté generace, se proto diskutuje v řadě evropských zemí.

Omezený podíl na tvorbě nejmodernější komunikační infrastruktury firmě umožní Velká Británie. Vyloučena z výstavby 5G není Huawei ani v Německu, a to navzdory varování německých tajných služeb.

„Nový závod bude zásobovat celý evropský trh, ne pouze Francii,“ uvedl Liang.

Není ovšem jasné, zda projekt schvaluje francouzský prezident Emmanuel Macron, uvedla agentura Reuters. Ten sice láká zahraniční investory, ale zároveň varoval před čínskými zásahy do ekonomiky Evropské unie. „Nejedná se o nadbíhání,“ konstatoval Liang ke vztahu čínské skupiny k francouzské vládě.

Francie s budováním sítí 5G teprve začíná a zatím si nevybrala dodavatele. Macronova vláda už ale v podstatě uvedla, že by upřednostnila finskou Nokiu či švédský Ericsson, ale že šanci dostane i Huawei.

Síť 5G mimo jiné slibuje mobilním uživatelů vyšší rychlost. Měla by také přinést vyšší spolehlivost, lepší pokrytí a zvýšení efektivity signálu, což je důležité pro rozvoj nových automatizačních systémů, lékařského monitorování či autonomních vozů.

Čínský technologický gigant je největším výrobcem telekomunikačních zařízení a druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Obvinění ze strany Washingtonu odmítá.