Rousseffová: Mí oponenti trhají ústavu na kusy

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová v OSN

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová v OSN Zdroj: ctk/ap

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová v pátek přicestovala do New Yorku tak jako většina světových lídrů, aby v sídle OSN spolupodepsala klimatickou dohodu domluvenou loni v prosinci v Paříži. Všeobecně se očekávalo, že prezidentka v době, kdy jí doma hrozí sesazení, využije tohoto fóra k hledání mezinárodní podpory.

Její věcný projev však k úlevě oponentů obsahoval pouze jeden nepřímý odkaz k bitvě, již právě svádí s brazilskými zákonodárci. „Nemohu svůj projev uzavřít, aniž bych se zmínila o vážné situaci, kterou Brazílie právě prochází. Je to velká země, jejíž národ dokázal porazit autoritářský režim a vybudovat živou fungující demokracii. Naši lidé tvrdě pracují a hluboce si váží svobody. Nepochybuji, že jsou schopni zabránit jakémukoli kroku zpět,“ řekla jen.

Později odpoledne u brazilského velvyslance v USA byla už Rousseffová sdílnější: „Dříve se státní převraty prováděly za pomoci samopalů, tanků a dalších zbraní. Dnes stačí jen pár rukou, které jsou ochotny roztrhat ústavu na kusy.“