Rousseffová musí před tribunál, Brazílii bude řídit viceprezident

Dilma Rousseffová

Dilma Rousseffová Zdroj: ctk

Brazilští senátoři včera nad ránem odhlasovali pozastavení výkonu funkce prezidentce Dilmě Rousseffové, kterou čeká soud kvůli obviněním z manipulování se státním rozpočtem. K hlasování se členové horní komory brazilského parlamentu dostali až po osmnáctihodinovém debatním maratonu.

Pro odvolání Rousseffové, která je druhou hlavou státu donucenou k nedobrovolnému odchodu od roku 1985, kdy byla v Brazílii obnovena demokracie, se vyslovilo 55 senátorů, 22 bylo proti.

Takový výsledek se očekával, Rousseffová tak musí co nejdříve přerušit výkon funkce a čelit speciálnímu soudnímu tribunálu, který může trvat až 180 dní. Do funkce se bude moci vrátit, pokud budou méně než dvě třetiny senátorů přesvědčeny o její vině. Málokdo ale věří, že politička proces přežije.

„Ztratila schopnost zemi vládnout,“ uvedl Aloysio Nunes Ferreira, senátor za středopravicovou PSDB. Do uvolněného křesla hlavy státu usedl dosavadní viceprezident Michel Temer a v případě, že bude Rousseffová uznána vinnou, doslouží její volební období do roku 2019. Oznámil i jména více než dvacítky svých ministrů. „Společnost už nesnese další odříkání se slibem lepších zítřků, pokud uvidí důvěryhodnout vizi,“ citoval deník Wall Street Journal Martu Suplicyovou, která zběhla z Rousseffové politické strany.

Brazílie se necelé tři měsíce před začátkem olympiády v Riu de Janeiro propadá do stále hlubší politické krize. Propast mezi dvěma znepřátelenými tábory symbolizuje rozhodnutí z počátku tohoto týdne, kdy předseda dolní komory parlamentu zrušil dubnové rozhodnutí poslanců Rousseffovou vydat senátnímu tribunálu. Prý šlo o pokus o vtip. Šéf senátu ale odvětil, že senát na toto „zrušení“ nebude brát zřetel a přistoupí k hlasování o zahájení soudního procesu.

Vyšetřován bude i šéf brazilské opozice Neves
Brazilský nejvyšší soud včera povolil zahájit vyšetřování vůdce opozice Aécia Nevese za korupci. O vyšetřování požádala generální prokuratura. Neves, který prohrál v prezidentských volbách s Dilmou Rousseffovou a patří k iniciátorům tažení proti ní, je podle žalobců zapojen do korupčního schématu kolem státní ropné společnosti Petrobras. Generální prokurátor Rodrigo Janot řekl, že panuje podezření, že na Nevesově kontě skončilo nespecifikované množství peněz ze státních podniků spojených s kauzou Petrobras. Nevese jako senátora chrání imunita, a k jeho vyšetřování je proto zapotřebí rozhodnutí nejvyššího soudu. /čtk/