Rousseffovou vyšetřují. Šéfem vlády jmenovala zatknutého exprezidenta

Dilma Rouseffová

Dilma Rouseffová Zdroj: CTK

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová je podle prokurátora podezřelá z maření vyšetřování největší korupční kauzy v zemi. Informovala o tom místní média, podle nichž v úterý brazilský prokurátor požádal z tohoto důvodu Nejvyšší soud o zahájení vyšetřování prezidentky.

Je to vůbec poprvé, co je Rousseffová přímo spojována se skandálem kolem firmy Petrobras. Podle agentury Reuters by nový vývoj mohl přispět ke konci politické kariéry prezidentky. Rousseffovou rovněž čeká příští týden v Senátu hlasování o sesazení.

Maření vyšetřování se Rousseffová podle prokurátora Rodriga Janota dopustila tím, že v březnu jmenovala exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silva šéfem své vlády. Tento krok napadla už dříve u Nejvyššího soudu opozice, podle níž prezidentka chce Lulu uchránit před trestním stíháním kvůli korupci a praní špinavých peněz.

Generální prokurátor v úterý také požádal o zahájení vyšetřování exprezidenta Luly a dalších tří ministrů pro podezření z korupce v kauze Petrobras. Podezření v kauze přibývají s tím, jak obvinění spolupracují s justicí výměnou za nižší tresty.

Ovlivňování soudů

Nová podezření vyvstala po výpovědi obviněného senátora Delcidia do Amarala, podle něhož Lula i Rousseffová o korupci věděli. Amaral uvedl, že někteří členové vlády se snažili ovlivňovat soudy, aby osvobodili některé podnikatele zapletené do korupčního skandálu. Chtěli jim tak pomoci výměnou za to, že nebudou vypovídat před soudem o jejich účasti v kauze.

Osmašedesátiletou Rousseffovou čeká příští týden hlasování senátorů o jejím sesazení. Ústavní žalobu kvůli tomu, že údajně manipulovala s výsledky rozpočtu ve snaze zamaskovat rostoucí schodek před minulými volbami, již schválili poslanci. Pokud to učiní i senátoři, nahradí prezidentku v nejvyšším úřadě viceprezident Michel Temer. Ve 180denní lhůtě pak bude Senát rozhodovat o definitivním odvolání Rousseffové.

V kauze kolem Petrobrasu, jíž se říká Operace Automyčka (v portugalštině Operação Lava Jato), bylo již obžalováno na 180 lidí, zhruba 80 jich už bylo odsouzeno. Politici čelí obvinění, že brali úplatky za zprostředkování zakázek státního Petrobrasu. Zakázky byly předražené a o rozdíl se pak dělili podnikatelé s prostředníky v Petrobrasu a politiky. Část peněz údajně skončila na účtech politických stran, včetně vládní Strany pracujících (PT).