Rusko chystá dovoz potravin z Thajska, výměnou nabídne zbraně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pithawat Vachiramon, Flickr.com (CC BY 2.0)

Rusko by mohlo v Thajsku nalézt náhradu za potraviny ze Spojených států a Evropské unie. Při návštěvě v Bangkoku to naznačil ruský premiér Dmitrij Medveděv. V Rusku od loňska výrazně stouply ceny základních potravin poté, co Moskva zakázala veškerý import masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU a USA.

„Thajsko a Rusko se dohodly, že v příštím roce zdvojnásobí objem vzájemného obchodu na deset miliard dolarů,“ uvedl Prajutch Čan-Oča, šéf thajské vojenské vlády, která se ujala moci při převratu v květnu minulého roku. „Nabídli jsme Rusku, že mu budeme dodávat kaučuk, rýži, mražené vepřové maso a čerstvé ovoce,“ dodal předseda thajské vlády.

„Rusko má zájem o thajský automobilový a potravinářský průmysl a Thajsko má zájem vyvážet potravinářské výrobky do Ruska,“ řekl dále šéf thajské junty po schůzce s Medveděvem.

Předseda ruské vlády potvrdil plán zdvojnásobení vzájemného obchodu Thajska a Ruska do roku 2017. Problémy na ruském trhu s potravinami způsobené ruským embargem namířeným proti EU a USA ale státníci nezmínili. Embargo spolu se slabším rublem pomohlo v březnu únoru zvýšit inflaci v Rusku na téměř třináctileté maximum 16,9 procenta. Potravinová inflace v březnu dosáhla dokonce 25,9 procenta.

Ruská potravinová inflace:
source: tradingeconomics.com

Moskva využije izolace režimu

Medveděv je po 25 letech prvním ruským premiérem, který do Thajska přijel na oficiální návštěvu. Jeho přítomnost znamená velkou zahraniční podporu thajské vojenské vládě, která čelí kritice tradičního thajského spojence USA a dalších západních zemí za loňské svržení demokratického kabinetu.

Ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov v Bangkoku prohlásil, že Rusko má nyní příležitost prodat Thajsku vojenská letadla a další obranné vybavení, protože západní země se zdráhají obchodovat s thajskou vládou. „Naši přátelé ze západní části světa Thajsko ignorují,“ řekl Manturov agentuře Reuters.