Rusko nesmí vyhrát. V sázce je bezpečnost světa, řekl Macron v úvodu summitu k Ukrajině

Francouzský prezident Emanuel Macron

Francouzský prezident Emanuel Macron Zdroj: ČTK / AP / Markus Schreiber

Svět se dostal do okamžiku, kdy je potřeba jednat rychle, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron na úvod summitu o pomoci Ukrajině. Macron před asi 25 lídry převážně evropských zemí zopakoval, že Rusko nemůže a nesmí ve válce proti Ukrajině vyhrát a že v sázce je bezpečnost celého světa, napsal server deníku Le Monde. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videovzkazu řekl, že státy musí společně zajistit, aby Putin nemohl rozšířit svou agresi na další země. Za Česko se schůzky v Elysejském paláci účastní premiér Petr Fiala.

V sobotu uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Na summitu v Paříži se podle Fialy jedná o budování dlouhodobých kapacit zbrojního průmyslu v Evropě i na Ukrajině a o pomoci s výcvikem vojáků. Podle Elysejského paláce je cílem setkání být opět aktivnější, prozkoumat všechny varianty účinné pomoci Ukrajině a vyslat signál Moskvě, píše France Info.

„Zejména v posledních měsících jsme svědky přitvrzování ruského režimu, což bohužel krutě ilustrovala smrt (hlavního odpůrce ruského prezidenta Vladimira Putina) Alexeje Navalného,“ řekl Macron. „Víme také, že Rusko připravuje nové útoky, zejména s cílem ochromit ukrajinské veřejné mínění,“ dodal hostitel summitu.

Zelenskyj na konferenci do Paříže osobně nepřijel, zaslal ale videovzkaz, ve kterém poděkoval francouzskému prezidentovi za podporu a za bezpečnostní dohodu, kterou Francie a Ukrajina nedávno podepsaly. Uvedl, že se těší na Macronovu návštěvu Ukrajiny. Zelenskyj také poděkoval lídrům všech zemí, které poslední dva roky pomáhají Ukrajině. „Společně už jsme zachránili miliony životů a společně musíme zajistit, aby Putin nemohl zničit naše úspěchy a nemohl rozšířit svou agresi na další země,“ řekl ve veřejné části projevu, která byla zpřístupněna médiím.

Za deštivého počasí dnes do Elysejského paláce podle záběrů deníku Le Monde dorazili například německý kancléř Olaf Scholz, řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, britský ministr zahraničí David Cameron nebo bulharský ministr obrany Todor Tagarev.

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza • e15

Macron zahajovacího projevu využil ke gratulacím Švédsku, které se brzy stane další členskou zemí Severoatlantické aliance. Se vstupem dnes souhlasil maďarský parlament, chybějící podpora Budapešti byla přitom dlouho poslední překážkou švédského vstupu do NATO.