Rusko nespěchá. Na jednání o plynu s Ukrajinou a EU nepřijde

plynovod

plynovod Zdroj: Glen Dillon, wikimedia.org, CC-BY-3.0

Schůzka zástupců Ruska, Ukrajiny a Evropské komise o dodávkách plynu na Ukrajinu se neuskuteční 20. září, jak se původně plánovalo. Oznámila to ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na ruské ministerstvo energetiky. Evropská komise nyní čeká, až Moskva nabídne náhradní datum, uvedl podle agentury Reuters nejmenovaný představitel Evropské unie.

Mluvčí EK Marlene Holznerová minulý týden sdělila, že reprezentanti Ukrajiny, Ruska a Evropské komise se sejdou 20. září v Berlíně k novému kolu jednání o sporu mezi Moskvou a Kyjevem o ceny a dodávky zemního plynu.

Podle zdroje agentury Reuters v Bruselu bylo ale 20. září pouze pracovním datem navrženým EK, které vyžadovalo schválení zúčastněných stran. Moskva ho nyní odmítla a komise čeká, až ruský ministr energetiky Alexandr Novak přijde s jiným termínem.

Rusko přerušilo vývoz plynu na Ukrajinu v polovině června a oznámilo, že dodávky obnoví, až Kyjev zaplatí miliardy dolarů, které dluží za předchozí dodávky. Kyjev tvrdí, že zvýšená částka, kterou Moskva od dubna za plyn požaduje, je politicky motivovaná a odmítá ji zaplatit.

Polsko a Slovensko s problémem

V problémech jsou i země EU. Polský provozovatel plynovodů Gaz-System uvedl, že země v neděli obdržela kolem 20 milionů metrů krychlových zemního plynu z východního směru, tedy stejně jako v sobotu, ale méně, než požadoval státem ovládaný dovozce PGNiG. „Zvýšené požadavky PGNiG stále nebyly naplněny,“ řekla v pondělí mluvčí Gaz-Systemu Malgorzata Polkowska pro agenturu Reuters.

Slovenský dovozce plynu SPP na začátku týdne také zaznamenává zhruba o 10 procent nižší dodávky ruského zemního plynu. „SPP dnes znovu registruje mírný, 10procentní pokles dodávek plynu,“ uvedl mluvčí společnosti Peter Bednár. SPP se s poklesem dodávek ruského plynu potýká již šestým dnem v řadě.