Rusko povolí Ukrajincům žijícím ve federaci volby. Otevře šest místností

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Moskva nebude bránit Ukrajincům pobývajícím v Rusku v účasti na říjnových volbách do ukrajinského parlamentu, otevře na ruském území šest hlasovacích místností a zajistí jejich bezpečnost. Mimořádné parlamentní volby se na Ukrajině uskuteční 26. října.

Volební urny budou vystaveny na ukrajinském velvyslanectví v Moskvě a na pěti ukrajinských generálních konzulátech, uvedl zdroj ruské agentury. „Z Kyjeva jsme obdrželi oficiální žádost ukrajinské strany. Souhlas k otevření volebních okrsků byl vydán, zajistíme i nezbytnou úroveň bezpečnosti,“ dodal.

Do Ruska před válkou od dubna uprchlo několik set tisíc Ukrajinců. Velká část z nich žije u přátel či příbuzných, ostatní uprchlíky ruské úřady rozmístily v provizorních táborech v příhraničních oblastech. Ukrajinské generální konzuláty jsou v Jekatěrinburgu, Nižním Novgorodu, Novosibirsku, Rostově a Petrohradu.

Lidové republiky autonomně

Své chtějí počátkem listopadu uspořádat i východoukrajinští separatisté, kteří svrchovanost Kyjeva v Doněcké a Luhanské oblasti neuznávají. Podle informací povstalecké agentury Novorossija i oni počítají se spoluprací ruských úřadů a hodlají otevřít volební urny v pohraničních oblastech Ruska, konkrétně v Rostově, Voroněži a Belgorodu.

Moskva zatím jejich plány nekomentovala. Rusko povstalecké „lidové republiky“ oficiálně neuznává, jejich květnová referenda o samostatnosti nicméně „vzalo na vědomí“.