Rusko splatí poslední dluh Sovětského svazu, stamiliony poputují do Bosny

Putin po svém opětovném návratu do prezidentské funkce v květnu povýšil do důležitých funkcí řadu svých dlouholetých souputníků. Mnoho vysokých úředníků v Kremlu tak již přesáhlo věk 65 let, samotný Putin oslaví za měsíc šedesátiny.  (Foto Profimedia)

Putin po svém opětovném návratu do prezidentské funkce v květnu povýšil do důležitých funkcí řadu svých dlouholetých souputníků. Mnoho vysokých úředníků v Kremlu tak již přesáhlo věk 65 let, samotný Putin oslaví za měsíc šedesátiny. (Foto Profimedia) Zdroj: profimedia.cz

Boris Jelcin v roce 1991 před ruským parlamentem
Boris Jelcin
Kreml (ilustrační foto)
Kreml
Oblast kolem Kremlu, Moskva
9
Fotogalerie

Rusko vyrovná poslední dluh z dob Sovětského svazu, a to tím, že vyplatí Bosně a Hercegovině 125 milionů dolarů (asi 3,1 miliardy korun). Oznámil to náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak.

Bosenský ministr financí uvedl, že díky uzavřené dohodě se Bosna stane jedinou z bývalých jugoslávských republik, které Rusko splatí dávný dluh v hotovosti.

Podle ruského internetového listu Gazeta.ru má být dluh uhrazen do 5. května, podle AP do konce května, přičemž vše závisí na tom, jak rychle bosenský parlament dohodu ratifikuje.

Rusko v roce 1993 uznalo odpovědnost za sovětský dluh vůči bývalé Jugoslávii, který dosahoval 1,3 miliardy dolarů. Vznikl hlavně dovozem spotřebního zboží. Ostatním jugoslávským republikám Moskva dluh splácela hlavně ve zboží a službách.

V současnosti ruský stát dluží v zahraničí asi 50 miliard dolarů, poznamenala Gazeta.ru. Dluhy Sovětského svazu se v roce jeho rozpadu, tedy v roce 1991, odhadovaly na téměř 68 miliard dolarů. V roce 1994 ruská centrální banka odhadla tuto sumu i s úroky na 104,5 miliardy dolarů. Většinu se podařilo splatit v letech, kdy mělo Rusko zajištěné příjmy díky vysokým cenám ropy na světových trzích.