Rusko-ukrajinské jednání o plynu bylo bezvýsledné, ultimátum platí

plynový kohout, plyn,

plynový kohout, plyn, Zdroj: Will Merydith, Flickr, CC BY 2.0

Rusko-ukrajinské jednání o ceně plynu pro Kyjev skončilo v noci na pondělí bez hmatatelného výsledku. Informoval o tom mluvčí ruské společnosti Gazprom Sergej Kuprjanov. Ráno v 8:00 SELČ tak vypršelo ultimátum, do kdy mělo být dosaženo dohody. Ukrajině tak akutně hrozí, že Rusko kvůli nesplacené části ukrajinského dluhu omezí dodávky plynu.

Další z řady jednání, které začalo v neděli a pokračovalo v noci na pondělí, mělo na poslední chvíli zvrátit kritickou situaci, která hrozí kvůli postoji ruského státního plynárenského monopolu Gazprom. Ten žádá, aby Kyjev do dnešního rána splatil část svého dluhu - konkrétně 1,95 miliardy dolarů. Pokud to neudělá, bude Ukrajina dostávat z Ruska jen tolik plynu, kolik předem zaplatí, což může vést až k přerušení dodávek.

Ukrajinská vláda váže splacení dlužných částek na snížení ceny za ruské exportní dodávky. Moskva nabízí částku 385 dolarů za tisíc krychlových metrů, Kyjev žádá větší slevu.

Jednání probíhalo za účasti šéfa ruského Gazpromu Alexeje Millera, ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka, ukrajinského ministra energetiky Jurije Prodana a eurokomisaře pro energetiku Günthera Oettingera, který funguje jako prostředník.

Podle Evropské unie byla Ukrajina při dnešním jednání ochotná přistoupit na kompromis, Rusko však ze svých požadavků ustoupit nechtělo. Oettinger do Kyjeva přijel s návrhem, podle kterého by Ukrajina dnes zaplatila jednu miliardu dolarů a zbytek dluhů pak v šesti splátkách do konce roku. Co se týče ceny plynu, měl Kyjev platit za tisíc krychlových metrů v zimě 385 dolarů a v létě 300 dolarů nebo o něco málo více.

Moskva takový návrh odmítla s tím, že trvá na zaplacení téměř dvou miliard dolarů a počítá s cenou plynu na 385 dolarech. Evropská komise je navzdory tomu přesvědčena, je dohoda je ještě možná. Pokud by Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu, mohlo by to narušit transfer suroviny do Evropy, která část plynu přivádí právě přes Ukrajinu. Dřívější spory mezi Ruskem a Ukrajinou před pěti a osmi lety vedly k omezení dodávek na západ.