Ruský nálet v Sýrii zasáhl nemocnici, nejméně 13 mrtvých

Záběry z ruského náletu v Sýrii

Záběry z ruského náletu v Sýrii Zdroj: ctk/ap

Přinejmenším 13 lidí zahynulo při náletu ruských letadel na polní nemocnici na severozápadě Sýrie. Informovala o tom syrská organizace na ochranu lidských práv (SOHR), která situaci ve válkou zmítané zemi dlouhodobě monitoruje z Londýna.

Mezi oběťmi úterního leteckého úderu jsou podle ředitele SOHR Ramího Abdar Rahmána pacienti, lékař a zdravotník i členové ochranky polní nemocnice, která stojí u města Sarmín nedaleko provinční metropole Idlib. Sama nemocnice byla podle zástupce americké humanitární organizace SAMS, která ji spravuje, „značně poškozena“.

Ruské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že její stroje zaútočily ze vzduchu mimo jiné na Sarmín, o zásahu nemocnice se ale nezmínilo.

Provincie Idlib na severozápadě Sýrie je častým terčem náletů ruských strojů, které se do syrského konfliktu na straně autoritářského prezidenta Bašára Asada zapojily 30. září. Od té doby provedla Moskva v Sýrii více než 500 náletů. Podle SOHR při nich zahynulo přes 370 lidí, z toho 127 civilistů. Ruská letadla podle aktivistů zasáhla také přinejmenším čtyři nemocnice na severozápadě země.