Ruským zemědělcům se díky sankcím daří, naopak Lukoil ztrácí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Čistý zisk ruského Lukoilu ve třetím čtvtletí meziročně klesl o skoro polovinu na 1,6 miliardy dolarů (35,3 miliardy korun). Na výsledku se projevily nižší ceny ropy a ztráta spojená s přepočtem měn, k níž přispěly západní sankce. Naopak ruský zemědělský konglomerát Rusagro meziročně ztrojnásobil čistý zisk na 6,6 miliardy rublů (tři miliardy korun). Společnosti pomohl ruský zákaz na dovoz masa ze Západu a čeká nejvyšší zisk ve své historii.

Cena ropy na světových trzích v posledních měsících výrazně klesá. Například barel severomořské ropy Brent ztratil od června zhruba 30 procent své hodnoty.

Pokles cen ropy tlačí i na ruský rubl, který od začátku roku ztratil také zhruba 30 procent hodnoty. K propadu ruské měny přispěly také západní sankce vůči Rusku, které snížily vývoz z Ruska a příliv investic do země. Slabší rubl zvyšuje dluh Lukoilu v cizí měně.

Ruské embargo pomohlo zemědělské firmě Rusagro

Ruský zemědělský konglomerát Rusagro ztrojnásobil čistý zisk na 6,6 miliardy rublů v porovnání se třetím čtvrtletím loňského roku. Společnosti pomohl ruskýzákaz na dovoz masa ze Západu. Za celý rok chce mít nejvyšší čistý zisk v historii, uvedl výkonný ředitel Maksim Basov.

Další podobná opatření zavedly ruské úřady i nedávno. V říjnu se například rozhodly zakázat dovoz výrobků z hovězího masa, odřezků a masokostní moučky z Evropské unie, a to kvůli jejich údajné nevyhovující kvalitě.

Rusagro ovládá rodina ruského podnikatele a senátora Vadima Moškoviče. O tom, že embargo bude pro firmu přínosem, byl její výkonný ředitel Basov podle médií přesvědčen již dříve. „Očekáváme fenomenální výsledky ve všech oblastech podnikaní,“ prohlásil podle srpnové zprávy agentury Reuters.