Salvini: Merkelová podcenila riziko sociálních konfliktů, vzestup AfD je „jasnou reakcí“

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Italský ministr vnitra Matteo Salvini Zdroj: ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová
2
Fotogalerie

Německá kancléřka Angela Merkelová podcenila nebezpečí vzniku konfliktů ve společnosti, které s sebou přinese příchod statisíců migrantů. V rozhovoru poskytnutém stanici Deutsche Welle to řekl ministr vnitra Matteo Salvini. V některých názorech na řešení migrace se prý ale s Merkelovou shodne.

„Je to určitě tak, že Angela Merkelová v posledních letech riziko sociálních konfliktů podcenila, když tvrdila, že v Německu je místo pro statisíce těchto lidí,“ řekl předseda protiimigrační strany Liga. Reagoval tím na otázku, co si myslí o událostech posledních dní ve východoněmeckém městě Chemnitz (Saská Kamenice), kde se konalo několik protiimigračních demonstrací s účastí pravicových extremistů.

Ve snaze ilustrovat důsledky údajně podceněné situace ze strany kancléřky Merkelové vicepremiér italské vlády připomněl také události silvestrovské noci na přelomu let 2015 a 2016 v Kolíně nad Rýnem a jiných německých městech, kde se řada žen stala terčem sexuálně motivovaných násilností. Podle policie byli pachateli většinou imigranti ze severní Afriky.

„Přesto platí, že násilí nemůže být nikdy řešením. Násilí plodí nové násilí, ale německá vláda ten problém už léta podceňuje,“ řekl dále Salvini. Vzestup protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) je podle něj „jasnou reakcí“ na podcenění situace ze strany Merkelové. „Je to odpověď, kterou se pokouší mnoho nespokojených Němců dát,“ dodal italský ministr.

S kancléřkou Merkelovou nicméně Salvini souhlasí v tom, že je třeba migranty v Evropě přerozdělovat. Zároveň ale sdílí názor maďarského premiéra Viktora Orbána, který hovoří o nutnosti ochrany evropských hranic a investicích v Africe. "Důležité je, aby se lidem pomáhalo takovým způsobem, aby nemuseli ze svých států prchat," dodal italský ministr vnitra.