Saúdská Arábie plánuje města, kde budou pracovat jen ženy

Saúdská Arábie chce vybudovat města, kde budou pracovat jen ženy

Saúdská Arábie chce vybudovat města, kde budou pracovat jen ženy Zdroj: profimedia.cz

Pro ženy v Saúdské Arábii není shánění práce lehké. Jejich každodenní život omezuje řada náboženských předpisů, které jsou překážkou i v zaměstnání. V zemi proto brzy vznikne řada měst, v nichž budou smět pracovat pouze ženy.

První průmyslové sídlo vznikne na místě města Hofúf na východě země. Další tři podobné projekty budou následovat, píše britský list The Guardian. Cílem je umožnit ženám pracovat a dosáhnout větší finanční nezávislosti a zároveň dodržet segregaci od mužů.

Saúdské ženy tvoří ve své zemi jen asi 15 procent zaměstnanců, většina z nich pracuje v čistě ženských provozech. Přestože počet firem zaměstnávajících muže a ženy zároveň stoupá, růst je velmi pozvolný.

Návrh na vytvoření zvláštních měst jen pro pracující ženy se objevil po rozhodnutí vlády, které má za cíl zapojit do rozvoje země více žen. Ty přitom v přísně konzervativní společnosti nemohou ani získat řidičský průkaz.

Podle úřadu pro správu průmyslového majetku Modon, který stojí za stavbou Hofúfu, by město mělo bát dokončeno v příštím roce. V Hofúfu by pro ženy mělo vzniknout 5000 pracovních míst převážně v textilním, farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Podle Modonu je místo vybaveno „podle požadavků na soukromí žen vyplývajících z předpisů a doporučení islámu“.

Jak uvedl místní deník Arab News, stoupající počet místních firem odmítá zaměstnávat ženy, které jsou vdané. „Některé soukromé společnosti si stanovují podmínky jako že žena musí být svobodná nebo nesmí být těhotná,“ řekl listu mluvčí ministerstva školství. Saúdskou Arábii za porušování práv žen trvale kritizují mezinárodní lidsko-právní organizace.