Saúdská Arábie rozmístila kolem hranic s Irákem 30 tisíc vojáků

Irácká vláda (ilustrační foto)

Irácká vláda (ilustrační foto) Zdroj: ctk/ap

Napjatá situace v Iráku donutila sousední Saúdskou Arábii k posílení vlastní bezpečnosti. Podél iráckých hranic rozmístila 30 tisíc vojáků (přibližně pětinu celkového počtu). Země se k přesunu armády rozhodla po té, co se irácké ozbrojené složky údajně stáhly do vnitrozemí a ponechaly hranici bez dozoru. Mluvčí irácké armády stažení vojsk popřel.

Televize Al-Arabíja prý obdržela videozáznam, na kterém je vidět asi 2500 iráckých vojáků v pouštní oblasti východně od iráckého města Karbalá. Prý jde o příslušníky bezpečnostních složek, kteří měli hlídat hranici.

Jeden z místních iráckých důstojníků televizi sdělil, že jim bylo nařízeno pozice na hranicích opustit bez jakéhokoli odůvodnění. Autenticita nahrávky nemohla být nezávisle ověřena, poznamenala k tomu agentura Reuters.

Je to lež, která má ovlivnit morálku našeho lidu, reagovala iracká armáda

„Jde o lživé zprávy, které mají za cíl ovlivnit morálku našeho lidu i našich hrdinných bojovníků,“ komentoval tvrzení saúdskoarabských médií irácký armádní mluvčí generálporučík Kásim Atta. Jak dodal, hranice je „zcela v rukou“ irácké pohraniční stráže.

Saúdská Arábie s Irákem sdílí 800 kilometrů dlouhou hranici, podél které na irácké straně radikálové z hnutí Islámský stát i další militanti obsadili během nedávné ofenzivy několik měst a obcí.

Saúdskoarabský král Abdalláh nařídil přijmout veškerá možná opatření, aby bylo království chráněno před potenciálními „teroristickými hrozbami“, uvedla místní státní tisková agentura SPA.

Militantům, kteří v neděli vyhlásili v dobytých oblastech chalífát, se podařilo získat pod svou kontrolu právě i významné území na hranicích mezi Irákem a Sýrií. V úterý například padlo do jejich rukou klíčové syrské hraniční město Bukamal a v některých částech tak hranici mezi oběma státy prakticky zrušili. Vládní jednotky se snaží postup radikálů zastavit, v posledních dnech svádějí boje o město Tikrít.

Kdo nezabíjel, bude amnestován, slíbil Málikí

Irácký premiér Núrí Málikí včera nabídl amnestii místním kmenům, které se účastnily bojů proti vládě. Nesmí ale podle něj mít podíl na zabíjení.

Nedávné vytvoření islámského státu přitom označil za hrozbu pro celý region. Vyjádřil rovněž naději, že místní politici překonají rozpory a v zemi brzy vznikne nová vláda