Schäuble: Pomoc pro Řecko nemusí zabrat

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: profimedia.cz

Neexistují žádné záruky, že nový záchranný balík pro Řecko bude fungovat a Německo bude možná muset znovu zvažovat pomoc pro tuto zemi, sdělil poslancům Bundestagu v dopise německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

„Není zaručeno, že zvolená cesta povede k úspěchu. Také to možná není naposledy, kdy bude německý parlament muset zvážit pomoc pro Řecko,“ uvedl Schäuble v dopisu.

Ministr zákonodárce nicméně vyzval, aby balík opatření v pondělním hlasování podpořili. „Protože jsem přesvědčen, že dohodnutá cesta… s největší pravděpodobností povede k úspěchu, a je tak ospravedlnitelná, žádám vás, abyste balík podpořili.“

Díky záchrannému balíčku v hodnotě přes 150 miliard eur by mělo Řecko dokázat odvrátit platební neschopnost do roku 2014. Schäuble připustil, že poté bude možná třeba další finanční injekce. Je ale prý příliš brzo na to, aby se o nutnosti pomoci dalo byť jen spekulovat.

Spolkový sněm bude o schválení pomoci pro Řecko hlasovat v pondělí. Opozice v čele s SPD tvrdí, že nedostala dostatečné podklady, aby mohla záchranný balíček posoudit. Mimo jiné postrádá analýzu, která by zhodnotila, zda Řecko dokáže své dluhy dlouhodobě unést. Podle SPD a Zelených by taková analýza jasně ukázala, že Atény budou v budoucnu potřebovat další zahraniční pomoc.