Schäuble: Ratingové agentury už pro trhy nejsou tak důležité

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: profimedia.cz

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble se rozhodl zareagovat na to, že agentura Moody's v pondělí zhoršila výhled ratingu pro Německo. V dnešním rozhovoru pro list Welt am Sonntag prohlásil, že ratingové agentury už pro trhy nejsou příliš důležité.

„Ne, před dovolenou mě to nijak nerozházelo,“ řekl Schäuble, když se ho týdeník ptal na to, jak poslední rozhodnutí agentury Moody's nese. Podle něj totiž negativní výhled ratingu nijak neovlivní výši úroků, i když toto ohodnocení Německa považuje za chybné. Eurozóna sice je v ohrožení, ale žádná země podle něj z existence měnové unie neprofituje tak jako Německo.

„Obecně se dá říci, že ratingové agentury už nejsou pro finanční trhy tak důležité, což se také v posledních dnech ukázalo,“ konstatoval ministr. „Na druhou stranu je to signál pro ministra financí, že trhy nejsou v pořádku,“ dodal.

Kritiku od Schäubleho sklidil i šéf mnichovského ekonomického institutu Ifo Hans-Werner Sinn. Ten spočítal, že odchod Řecka s eurozóny by byl pro Německo levnější, než když Atény v měnové unii zůstanou. „Myslím si, že kupci smějí předkládat kupecké počty,“ řekl ministr.

v pondělí zhoršila výhled ratingu pro Německo, Nizozemsko a Lucembursko na negativní. Tím tyto země varovala před ztrátou jejich nynějšího prestižního nejvyššího ratingu AAA.

Zhoršený rating je varováním pro případné investory, že se u hodnoceného subjektu zhoršila schopnost splácet závazky. Snížení ratingu může vést k tomu, že investoři budou od dluhopisů příslušných zemí vyžadovat vyšší výnosy. Ty ale nyní v případě Německa dosahují záporných hodnot.