Schulz: Nelze odmítat uprchlické kvóty a současně čerpat evropské dotace

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz (uprostřed)

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz (uprostřed) Zdroj: Claude Truong-Ngoc - Wikimedia Commons

Evropané by neměli kvůli atentátům v Paříži měnit svůj postoj k migrační krizi a nechat se přesvědčit o tom, že se mají preventivně s podezřením dívat na všechny syrské uprchlíky, řekl předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Zdůraznil také, že EU může uprchlickou vlnu zvládnout jen tehdy, když budou její členové solidární. Podle něj proto není možné přijímat dotace z unijních strukturálních fondů a zároveň odmítat kvóty na přerozdělení běženců.

„Ti, kteří nyní tlačí na to, aby se po Paříži změnila uprchlická politika… ti se dopouštějí trestuhodné instrumentalizace,“ citovala Schulze agentura DPA. Pokud Evropa začne po teroristických útocích ve Francii považovat všechny migranty ze Sýrie za podezřelé, pak to podle něj bude malé vítězství pro radikály z hnutí Islámský stát.

Schulz řekl, že EU musí být tváří v tvář „epochální“ uprchlické krizi solidární. „Když se někdo dovolává jen svých národních zájmů… pak to nakonec přinese výsledky, které nejsou k užitku nikomu,“ uvedl šéf EP, podle něhož není možné zároveň čerpat finance ze strukturálních fondů a odmítat solidaritu s ostatními například nepřijetím kvót na přerozdělení migrantů.

Kvóty pro povinné rozdělení 120 tisíc uprchlíků mezi unijní země schválili v září ministři vnitra EU. Proti byly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko.