Šéf CIA: Agenti šli nad rámec pravidel. Informace ale získali

John Brennan

John Brennan Zdroj: ctk

Někteří příslušníci americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) jednali nad rámec vyšetřovacích pravidel, což je politováníhodné. Řekl to šéf CIA John Brennan v reakci na kritiku brutálních výslechových metod, které podle zprávy vyšetřovacího výboru amerického Senátu tajná služba používala vůči lidem podezřelým z terorismu. CIA zároveň podle Brennana přijala taková opatření, aby se přehnané metody výslechů zadržených lidí neopakovaly.

CIA neklamala prezidenta ani veřejnost úmyslně, prohlásil Brennan ve Washingtonu na tiskové konferenci. Podle agentury AP nejsou vystoupení šéfa CIA před zástupci médií obvyklá.

Brennan ale také zdůraznil, že od zadržených, které Američané podrobili tvrdším výslechovým technikám, úřady získaly užitečné informace. CIA podle něj „udělala spoustu věcí správně“ v době, kdy neexistovaly v boji proti terorismu snadné odpovědi.

Čtěte o reakcích Ruska a dalších zemí:

Závěrem úterní zprávy senátního výboru je přitom konstatování, že navzdory mučení zajatců během vlády exprezidenta George Bushe mladšího (Bush vládl 2001-2009) se CIA nepodařilo zmařit všechna následující spiknutí.

Brennan zároveň připomněl hrůzné teroristické útoky proti Spojeným státům z 11. září 2001, odhodlanost CIA zabránit dalším útokům a skutečnost, že příslušníci jeho zpravodajské agentury jako první bojovali a umírali ve válce v Afghánistánu.