Šéf euroskupiny: Výsledek je politováníhodný pro budoucnost Řecka

Nizozemský ministr financí a šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem (vlevo) a ministr financí Řecka Janis Varufakis po dřívějších jednáních

Nizozemský ministr financí a šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem (vlevo) a ministr financí Řecka Janis Varufakis po dřívějších jednáních Zdroj: ctk

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem označil výsledek nedělního řeckého referenda za "velmi politováníhodný pro budoucnost Řecka". O výsledcích hlasování bude euroskupina jednat v úterý od 13:00 SELČ v Bruselu. Schůzka se uskuteční před summitem zemí eurozóny, který na úterní večer svolal předseda Evropské rady Donald Tusk.

„Beru na vědomí výsledek řeckého referenda. Tento výsledek je velmi politováníhodný pro budoucnost Řecka,“ uvedl nizozemský ministr financí, který je šéfem euroskupiny. „Pro oživení řecké ekonomiky jsou obtížná opatření a reformy nevyhnutelné. Nyní budeme čekat na iniciativu řeckých úřadů,“ dodal.

„Euroskupina bude diskutovat o situaci, která nastala po referendu v Řecku … Ministři očekávají nové návrhy ze strany řeckých úřadů,“ uvedla následně i euroskupina ve svém prohlášení.

Ministři očekávají nové návrhy ze strany řeckých úřadů

Jak uvedl předseda Evropského parlamentu, německý socialista Martin Schulz, výsledek referenda způsobí eurozóně potíže. Slib řeckého premiéra Alexise Tsiprase, že vítězství Ne v referendu usnadní Řecku vyjednat lepší dohodu „podle mě není pravdivý,“ řekl Schulz. „Jsme v obtížné situaci. Lidé v Řecku řekli Ne, ale 18 dalších členů eurozóny s návrhy, které Řekové odmítli, souhlasilo. Ale to je demokracie v Řecku,“ citovala šéfa EP britská BBC.

O situaci v Řecku Donald Tusk dnes ráno jednal prostřednictvím konferenčního hovoru se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, šéfem Evropské centrální banky (ECB) Mariem Draghim, šéfem Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) Klausem Reglingem a právě vedoucím ministrů financí zemí eurozóny Dijsselbloemem. Hovořili spolu o přípravě úterního summitu, uvedl Tusk na komunitní síti Twitter. Večer budou v Paříži o výsledcích referenda jednat i francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová.

Někteří Nizozemci volají po odstoupení Dijsselbloema z čela euroskupiny

Celkem 61,31 procenta voličů v Řecku odmítlo v nedělním referendu podmínky, které jim v červnu v rámci nové dohody o finanční pomoci pro tuto zadluženou zemi předložila eurozóna. Po sečtení všech odevzdaných hlasů to na svém webu oznámilo řecké ministerstvo vnitra.

V Nizozemsku se v reakci na výsledek referenda objevily hlasy volající po odstoupení Jeroena Dijsselbloema z funkce šéfa euroskupiny. Ministr financí měl dosud podporu velké většiny nizozemských stran, oceňovaly zejména jeho nekompromisní přístup při jednáních s Řeckem. Emile Roemer z opoziční Socialistické strany ale dnes jednání Dijsselbloema kritizoval s tím, že je postavené na chybné ekonomice a je „společensky nezodpovědné“. „Je téměř nemožné, aby měl stále místo u jednacího stolu,“ dodal Roemer v reakci na to, že řečtí voliči v referendu odmítli podmínky předložené eurozónou.