Šéf separatistů: O rukojmích budeme jednat jen v případě zrušení sankcí

VJAČESLAV PONOMARJOV

VJAČESLAV PONOMARJOV Zdroj: CTK/AP/Sergei Grits

Šéf slavjanských vzbouřenců Vjačeslav Ponomarjov podmiňuje rozhovory o propuštění vězněných členů evropské vojenské mise odvoláním sankcí, které Evropská unie vyhlásila proti vůdcům povstaleckých skupin na východě Ukrajiny. Členy vojenské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) včetně českého podplukovníka zadržují radikálové od pátku.

„Jednání o statusu válečných zajatců obnovíme až tehdy, když Evropská unie tyto sankce odvolá,“ řekl povstalecký vůdce, který dosud o zadržovaných příslušnících vojenské mise OBSE hovoří jako o „hostech“. Pokud Brusel sankce neodvolá, budou prý slavjanští vzbouřenci evropské vyjednávače ignorovat. „Nedostanou se k nám, dáme jim to na vědomí,“ prohlásil Ponomarjov. Rozšíření sankčního seznamu EU, který má nyní už 48 jmen, nepřispívá podle něj k dialogu.

Evropská unie dnes zveřejnila seznam 15 lidí, jimž kvůli jejich podílu na nepokojích na východě Ukrajiny zmrazí majetek a zakáže vstup do unijních států. Mezi jmény na seznamu je i šest vzbouřeneckých velitelů z Doněcké a Luhanské oblasti. Proruští ozbrojenci v Doněcku na východě UkrajinyProruští ozbrojenci v Doněcku na východě Ukrajiny

Sám Ponomarjov na seznamu nefiguruje, zato se tam objevují jména tří jeho nejbližších spolupracovníků z vedení takzvané Doněcké lidové republiky - Andreje Purgina, Denise Pušilina a Sergeje Cyplakova. Slavjanští povstalci od pátku zadržují skupinu evropských vojenských pozorovatelů, kteří přijeli na východ Ukrajiny v souladu s evropskými dohodami o kontrole zbrojení. Ve skupině jsou důstojníci z Německa, České republiky, Polska a Dánska. Švédského zástupce povstalci vzhledem k jeho zdravotnímu stavu propustili. Zadržované vojáky označují jejich věznitelé za špiony NATO.

Odpovědnost má ukrajinská vláda

O osvobození členů mise usiluje civilní monitorovací tým OBSE, který má na východě Ukrajiny dohlížet na uvolnění vyhrocené situace. Hlavní odpovědnost za vyjednávání ale podle českého velvyslanectví v Kyjevě leží na ukrajinské vládě.

Pro osvobození kontrolorů OBSE se v pondělí vyslovil generální tajemník OSN Pan Ki-mun a dnes i unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová. Za osvobození vězněných vojáků se přimlouvá i Moskva, která ovšem jejich cestu na východ Ukrajiny označila za „krajně nezodpovědnou“.