Sentix: Důvěra investorů v eurozónu klesá, hrozí návrat recese

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Constellium

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v říjnu již třetí měsíc za sebou klesla. Dostala se tak na nejslabší úroveň od loňského května. Uvedla to výzkumná společnost Sentix. Údaje podle ní signalizují, že eurozóna se vrátí do hospodářské recese. Index důvěry investorů se tento měsíc propadl na minus 13,7 bodu ze zářijových minus 9,8 bodu. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters očekávali mírnější pokles na minus 11,5 bodu.

Dílčí index očekávání v říjnu sestoupil na minus 7,3 bodu, tedy na nejnižší úroveň za dva roky. Hodnocení současné situace v eurozóně bylo nejslabší od loňského srpna.

„Očekávání se nyní zjevně nacházejí v negativní oblasti, což znamená, že pravděpodobnost technické recese v eurozóně, tedy dvou čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou, je čím dál vyšší,“ uvedla společnost Sentix. Upozornila, že zhoršení důvěry investorů nedokázala zabránit ani nová opatření Evropské centrální banky (ECB) na podporu hospodářského růstu.

Statistický úřad Eurostat začátkem září potvrdil, že hospodářský růst eurozóny se v letošním druhém čtvrtletí zastavil. Podkopal jej pokles německé ekonomiky a pokračující stagnace ve Francii.Index důvěry investorů pro Německo, které je největší ekonomikou v eurozóně, se v říjnu propadl na nejnižší úroveň za dva roky. Podle firmy Sentix investory čím dál více znepokojuje krize na Ukrajině a zpřísňování měnové politiky ve Spojených státech.