Severní Ameriku zasáhla sněhová bouře, místy nejhorší za desítky let

Vánice v New Yorku

Vánice v New Yorku Zdroj: CC BY 2.0: David Schankbone

Vánice v New Yorku
Některé státy vyhlásily stav nouze
Některé státy vyhlásily stav nouze
Do odklízení sněhu se zapojila Národní garda
Do odklízení sněhu se zapojila Národní garda
6
Fotogalerie
Rozsáhlá sněhová bouře provázená prudkými poryvy větru i dnes sužuje severovýchod Spojených států a jihovýchod Kanady. Zanechala za sebou šest mrtvých, desítky centimetrů sněhu, dopravní kalamitu a zhruba 650 tisíc domácností bez elektřiny. Úřady v zasažených oblastech vyhlásily stav nouze a vyzvaly obyvatele, aby zůstávali doma. V bouři se automaticky odstavila jaderná elektrárna, ale veřejnost nebyla ohrožena.

Podle meteorologů se bouře nazvaná Nemo bude i dnes pohybovat nad severovýchodem Spojených států a postupně by se měla posunout na východ nad moře.

Tři newyorská letiště dnes ráno místního času obnovila částečně provoz, ale letiště v Bostonu zůstalo uzavřeno. Celkově bylo od pátku v zemi zrušeno 5300 letů. Provoz by se měl vracet k normálu až v neděli. Nejezdí ani vlaky, když společnost Amtrak zastavila provoz od New Yorku směrem na sever. Pošta uzavřela své odbočky a pro dnešek na severovýchodě země v oblasti Nová Anglie přestala doručovat zásilky.

Kvůli bouři zatím přišlo o život nejméně šest lidí - tři v USA a tři v Kanadě. Ve státě New York ztratila 18letá řidička na zasněžené vozovce kontrolu nad autem a přejela seniora. V Connecticutu auta usmrtilo dalšího chodce a v New Yorku zahynul třiadvacetiletý muž při odklízení sněhu u domu, když jeho pluh sjel ze silnice. V Hamiltonu v kanadské provincii Ontario zemřela 80letá žena poté, co při odklízení sněhu před svým domem zkolabovala. Dva lidé v Kanadě zahynuli při autonehodách.

OBRAZEM: Bouře Nemo v Severní AmericeDo odklízení sněhu se zapojila Národní gardaDo odklízení sněhu se zapojila Národní garda | CC BY 2.0: The National Guard

V Hartfordu ve státě Connecticut za sebou bouře nechala 85 centimetrů sněhu a v St. James ve státě New York 69 centimetrů. Starosta Hartfordu Pedro Segarra řekl, že musel zastavit čištění ulic, protože stroje nezvládaly příval sněhu, který přibýval tempem deset centimetrů za hodinu. „Nikdy jsem neviděl, že by napadlo tolik sněhu najednou,“ řekl.

Meteorologická služba očekává v Bostonu skoro metr sněhu, což by překonalo místní rekord z roku 2001 - 70,1 centimetru. Místní arcidiecéze doporučila věřícím, aby pečlivě zvážili, zda v neděli půjdou na bohoslužby.

Místy na východním pobřeží poklesla teplota kvůli studenému větru až na minus 30 stupňů Celsia. Na bostonském letišti byly zaznamenány poryvy větru o rychlosti 120 kilometrů za hodinu, v Cuttyhunku ve státě New York přes 130 kilometrů za hodinu. Úřady v Massachusetts nařídily kvůli velkému příboji a zvednuté mořské hladině evakuaci několika obcí na pobřeží.

Bouře odstavila i jadernou elektrárnu

V pátek pozdě večer se bez proudu ocitla jaderná elektrárna Pilgrim v Plymouthu v Massachusetts, automatické systémy proto reaktor odpojily. „Nemělo to žádný dopad na zaměstnance elektrárny a veřejnost,“ uvedl tamní úřad pro jadernou bezpečnost.

Na východním pobřeží zůstalo 650 tisíc domácností a firem bez elektřiny. Sníh poničil vedení především ve státě Massachusetts. Na 180 tisíc výpadků hlásí Rhode Island a asi 35 tisíc Connecticut.

Guvernéři států Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York a Maine vyhlásili stav nouze a na řadě komunikací zakázali provoz, aby usnadnili přesun záchranné služby a hasičů. Na dálnici ve státě New York podle médií uvízlo několik stovek řidičů. Guvernér Connecticutu Dannel Malloy uzavřel dálnice, na které mají přístup jen záchranáři a zásobování. Massachusettský guvernér Deval Patrick vyhlásil zákaz na všech silnicích ve státě. Za porušení zákazu hrozí pokuta 500 dolarů (takřka 9500 korun) a až jeden rok za mřížemi.