Slavné univerzity čelí nařčení ze segregace. Některé cambridgeské fakulty roky nepřijaly žádného černocha

Univerzita v Cambridgi

Univerzita v Cambridgi Zdroj: llee_wu CC BY-ND 2.0

Oxfordská univerzita - ilustrační foto
Oxford University Museum of Natural History
Oxfordská univerzita - ilustrační foto
Oxfordská univerzita - ilustrační foto
Univerzita v Oxfordu
8
Fotogalerie

Britské univerzity v Oxfordu a Cambridgi čelí obviněním ze segregace. Některé jejich fakulty totiž téměř nenabízejí místa studentům černé pleti. Upozornil na to deník The Independent. Labouristický poslanec David Lammy dokonce elitní univerzity obvinil z rasismu, když na požádání získal informace svědčící o systematickém zanedbávání rovného přístupu vůči lidem různé barvy pleti.

Třináct z kolejí neboli fakult Oxfordské univerzity podle nových údajů za posledních šest let nenabídlo studium ani jednomu černošskému žadateli, který skládal příslušnou přijímací zkoušku.

Poslanec Lammy jakožto bývalý ministr vyššího školství obvinil vedení univerzity ze "sociálního apartheidu", když na vyžádání na základě zákona o svobodném přístupu k informacím dostal příslušná data. Ta ukazují, že mezi roky 2010 a 2015 pouze tři z 32 kolejí Oxfordské univerzity nabídly každoročně studium alespoň jednomu žadateli černé pleti. Oxfordská vysoká škola Oriel College za celou dobu přizvala ke studiu pouze jednoho černocha.

Údaje z Cambridgeské univerzity ukazují, že ve sledovaném období každoročně nepřijala žádného černošského studenta zhruba čtvrtina fakult. Méně než jedno procento přijetí připadlo na pákistánské studenty. V roce 2015 dokonce nebyl ani na jednu ze 14 cambridgeských kolejí přijat žádný Pákistánec.

Lammy uvedl, že podle těchto údajů jsou univerzity v Oxfordu a Cambridgi pro Británii vysoce nereprezentativní.