Slovenská koalice se zúží, konkurenci láká uvolněný post ministra dopravy

Andrej Danko (vlevo) a Róbert Fico.

Andrej Danko (vlevo) a Róbert Fico. Zdroj: ctk

Slovenská vládní čtyřkoalice vedená Smerem--SD Roberta Fica se mění na trojkoalici. Nejmenší alianční straně Síť se necelý půlrok po volbách rozutekla většina poslanců. Premiér ujišťuje, že stabilita kabinetu v době slovenského předsednictví v Evropské unii zůstane zachována. „Předsedové (partnerských stran) konstatují, že 81 poslanců vládní koalice podporuje programové prohlášení vlády,“ uvedl v pátek Fico.

Problémy v Síti začaly hned po volbách, v nichž získala deset mandátů. Tři poslanci odešli poté, co její tehdejší lídr Radoslav Procházka ohlásil účast ve Ficově vládě. Uklidnit pnutí se nepodařilo ani změnou vedení v polovině srpna. Minulý týden přešlo dalších pět jejích zákonodárců do partaje Most-Híd Bély Bugára. Šéf Sítě Roman Brecely nato oznámil, že se vzdá funkce ministra dopravy.

Do vedení rezortu už vybírá kandidáta Bugárovo uskupení, které nyní díky přestupům disponuje 15 poslanci. Je tak stejně silné jako další koaliční partner, Slovenská národní strana (SNS). Zatím se neví, co bude s torzem Sítě, hovoří se o integraci do některé z vládních stran. I bez jejích dvou posledních zákonodárců má však koalice většinu čtyř hlasů.

Také politologové míní, že změny nebudou mít na její fungování negativní vliv. Podle některých názorů se spíše díky úbytku stran zjednoduší. „Je však třeba si uvědomit, že spory, které v koalici byly, zůstaly. Například mezi Smerem a SNS ohledně televizních koncesí. To budou muset vyřešit bez ohledu na to, zda tam Síť je nebo ne,“ podotkl Ján Baránek z průzkumné agentury Polis Slovakia.

Naráží tak to, že nacionalisté nechtějí podpořit návrh sociálnědemokratického ministra kultury Marka Maďariče na zvýšení televizních a rozhlasových poplatků. Smer se navíc ještě definitivně nezbavil potíží spojených s kauzou kolem ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Protesty kvůli jeho pochybným obchodním kontaktům stále pokračují. Z průzkumů vyplývá, že podpora sociální demokracie je nejnižší za poslední roky, během léta se ale zastavil její pokles. Minulý týden přestoupilo pět zákonodárců Sítě do partaje Most-Híd Bély Bugára.