Smrt stovky expertů v malajsijském letadle může ovlivnit boj s AIDS

Uctění obětí letu MH17 Malaysia Airlines před kostelem v Kuala Lumpur

Uctění obětí letu MH17 Malaysia Airlines před kostelem v Kuala Lumpur Zdroj: ctk/AP

Ztráta stovky expertů na problematiku nemoci AIDS, kteří zahynuli při pádu malajsijského letadla na Ukrajině, může mít nepříznivý dopad na boj s touto chorobou. Myslí si to bývalá manažerka českého národního programu boje proti HIV/AIDS Džamila Stehlíková. Podle ní Nizozemsko, jehož odborníci byli na palubě letounu, patří k předním organizátorům projektů.

Podle sexuologa Iva Procházky, který vede AIDS poradnu České společnosti AIDS pomoc, je ztráta stovky expertů tragédie.

Letadlem do Malajsie cestovalo nejméně 108 expertů, aktivistů a vědců, kteří se zaměřují na boj s AIDS. Letěli přes Kuala Lumpur do australského Melbourne na konferenci, která se uskuteční od 20. do 25. července.

Světové setkání se koná jednou za dva roky v různých částech světa, účastní se ho tisícovky lidí. Na palubě byli zástupci Světové zdravotnické organizace, nizozemských organizací či přední vědec a bývalý prezident pořadatelské Mezinárodní společnosti AIDS (IAS) Joep Lange.

Tahouni v boji proti AIDS

Podle Stehlíkové patří Nizozemci k předním organizátorům projektů pro Afriku a Asii a jsou tahounem v boji proti šíření viru HIV a nemoci AIDS. Náhlé úmrtí stovky lidí se může odrazit i ve výzkumu.

„Nizozemci jsou generátorem nových myšlenek. Vždycky přišla na konferencích skupinka z Nizozemska a představila nějaký pohled, který byl v tu chvíli naprosto futuristický. Za pár let se ale prosadil,“ popsala Stehlíková. Nejméně s pěti lidmi, kteří zahynuli, se znala z mezinárodních akcí.

Program to ochudí

Stehlíková byla v minulosti českou zástupkyní v mezinárodním panelu expertů na problematiku AIDS v Radě Evropy. Podotkla, že právě Nizozemsko a Lucembursko vydávají velké finance na boj se šířením viru HIV a nemoci AIDS, jejich experti se v různých zemích snaží spolupracovat s místními.

Stehlíková uvedla, že v Nizozemsku se věnují problematice AIDS stovky odborníků. Nynější ztráta tamní program neohrozí, ale významně ho ochudí, míní lékařka.

Zřejmě jednu známou měl na palubě letadla i Procházka. „Je to velká tragédie. Obecně vzato - kdyby takhle zahynulo deset českých odborníků, náš program by skončil,“ řekl.