Kyjev: Černé skříňky ze sestřeleného letadla jsou na ukrajinském území

Pozorovatel OBSE u trosek malajsijského letadlo na východě Ukrajiny

Pozorovatel OBSE u trosek malajsijského letadlo na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
7
Fotogalerie
Černé skříňky malajsijského boeingu, v jehož troskách ve čtvrtek na východní Ukrajině našlo smrt téměř tři sta lidí, jsou na ukrajinském území a budou předány ukrajinské vládní komisi, oznámil Kyjev. Letadlo zřejmě sestřelili proruští rebelové. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy boeing zasáhla raketa odpálená z oblasti kontrolované separatisty, které podporuje Moskva.

Část trasy letounu byla podle Rusů v dostřelu dvou ukrajinských baterií systému S-200 s velkým dostřelem a tří baterií systému středního dosahu Buk-M1.

„Ruské radiotechnické prostředky 17. července zaznamenaly činnost radaru baterie Buk-M1 umístěné u obce Styla asi 30 kilometrů jižně od Doněcku,“ tvrdí ruské ministerstvo. Dodalo, že systém Buk-M1 je technicky s to předávat údaje z radaru i vzdálenějším bateriím. Osudovou raketu tak prý mohly odpálit i další dvě baterie, umístěné osm kilometrů severně od Doněcka, respektive 25 kilometrů východně od tohoto ukrajinského velkoměsta.

Kyjev podle agentury ITAR-TASS naopak tvrdí, že boeing byl mimo dostřel ukrajinských jednotek, a ujišťuje, že podle kontroly u jednotek protivzdušné obrany žádná ukrajinská raketa neschází.

Podle informací amerických médií zapříčinila pád letounu raketa země-vzduch. Potvrdila to prý data sesbíraná jedním ze satelitů nad oblastí. Americký viceprezident Joe Bidden prohlásil, že letadlo bylo „očividně sestřeleno - sestřeleno, žádná nehoda, smeteno z oblohy“. „Je zde mnoho otázek, které musí být zodpovězeny. My ty odpovědi dostaneme a podle toho podnikneme další kroky,“ řekl.

Americká rozvědka podla zdroje CNN analyzuje, zda byla střela vypálena z ukrajinského, či ruského území. Zmíněný vládní zdroj dodal, že je zřejmě nepravděpodobné, že by za pádem letadla stály ukrajinské vládní síly, neboť prý nemají potřebné kapacity.

"Kolik je tam zbraní? Žádné, je to civilní letadlo."

Podle zahraničních agentur se proruští povstalci před několika dny na sociálních sítích pochlubili tím, že se jim podařilo ukořistit raketový systém Buk. Jak uvedla BBC, po pádu letadla začaly tyto příspěvky uveřejněné mimo jiné na Facebooku a Twitteru, mizet. Podle agentury AP navíc podobný systém viděli její zpravodajové poblíž východoukrajinského města Snižne.

Na serveru YouTube se zároveň objevil neověřený záznam údajného hovoru separatistů, kteří se o setřeleném letadle baví.

Údajný záznam rozhovoru proruských separatistů, kteří se v něm přiznávají k sestřelení letadla:

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines na trase Amsterodam-Kuala Lumpur údajně letěl v letové výšce 10 tisíc metrů (v níž byl ve čtvrtek sestřelen i jeden z ukrajinských letounů). Zřítil se ve čtvrtek v 15:25 SELČ. Na místě neštěstí poblíž města Šachtar byly kolem doutnajících trosek v poli u vesnice Grabovo rozesety desítky těl. Trosky letadla byly přitom rozptýleny v okruhu až 15 kilometrů.

Na palubě 298 lidí

Malajsijské aerolinky upřesnily seznam cestujících, kterých bylo 283, tedy o tři více, než se dosud uvádělo. Údaj 15 členů posádky zůstává nezměněn. Mezi pasažéry byla i tři nemluvňata. Z 298 lidí na palubě jich 154 bylo občany Nizozemska, 43 Malajsie a 27 Austrálie. Mezi cestujícími byli také obyvatelé Indonésie, Británie, Německa, Belgie, Filipín a Kanady. Národnost 41 lidí nebyla zatím ověřena.

Tragédie je v krátké době druhým neštěstím malajsijského letadla. V březnu nad Indickým oceánem zmizel Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě. Jeho trosky se dodnes nenašly.

9K37 Buk9K37 Buk|Vitali V. KuzminPravděpodobný nástroj zkázy: Rakety 9K37 Buk

Sledujeme ONLINE:

21:59Černé skříňky jsou na Ukrajině

Černé skříňky boeingu jsou na ukrajinském území a budou předány ukrajinské vládní komisi. V kyjevské televizi to oznámil ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin. Zařízení, které zaznamenává datovou a hlasovou komunikaci posádky, bylo podle Klimkina nalezeno a zůstává na Ukrajině.

„Skříňky byly nalezeny a doufám, že budou předány vládní komisi,“ řekl ministr. „Jsou na ukrajinském území,“ dodal. Kdo je má ukrajinské vládní komisi předat, Klimkin neupřesnil.

Členy komise, která má okolnosti tragického neštěstí vyšetřovat, se podle ukrajinského ministra stanou zástupci Mezinárodní organizace pro civilní letectví, odborníci z Nizozemska a Malajsie a rovněž experti z USA, kde byl letoun vyroben.

Záznamy v černých skříňkách by mohly alespoň částečně vnést jasno do zatím nevysvětlených okolností pádu malajsijského letadla. Podle amerických výzvědných služeb stroj zničila raketa země-vzduch vypálená z oblastí kontrolovaných východoukrajinskými separatisty. Ti jakýkoli podíl na zničení letadla odmítají.

21:52Ukrajinská armáda po tvrdých bojích vstoupila do Luhansku

Ukrajinské armádní jednotky vstoupily do východoukrajinského Luhansku ovládaného dosud separatisty. V bojích o půlmilionové město bylo nasazeno letectvo, jen mezi civilisty je nejméně dvacet mrtvých. Zastřelen prý byl jeden z hlavních luhanských povstaleckých vůdců Alexej Sokol.

Podle ukrajinského serveru Cenzor se ve městě tvrdě bojovalo, pozemnímu útoku předcházely nálety na povstalecké posty rozmístěné na hlavních přístupových silnicích. Informace ukrajinská média čerpají ze vzkazů řadových vojáků, armádní velení zprávu o útoku na Luhansk dosud nevydalo.

Do bojů se údajně zapojilo dělostřelectvo a mechanizované jednotky. Informace o ztrátách mezi vojáky a proruskými ozbrojenci místní média nemají. Ofenziva zasahuje i několik okolních měst, odkud údajně stahují své síly bojovníci „Luhanské lidové republiky“ a oddíly kozáků.

Luhansk je spolu s milionovým Doněckem hlavním centrem východoukrajinských povstalců. Je zároveň největším donbaským městem, které leží přímo v hraniční oblasti. Od hranic s Ruskem ho dělí vzdušnou čarou jen asi deset kilometrů.

21:08Letadlo prý vezlo mrtvé cestující

Mnozí cestující osudného malajsijského letadla, které ve čtvrtek po zásahu raketou dopadlo na povstalecké území na východě Ukrajiny, byli před katastrofou už několik dní po smrti. Taková je verze tragických událostí v podání „ministra obrany“ samozvané Doněcké lidové republiky Igora Girkina-Strelkova. Sám prý ale za její správnost neručí.

„Podle lidí, kteří sbírali mrtvá těla, nebyla značná část z nich čerstvá,“ svěřil se dnes hlavní stratég proruských radikálů zpravodajskému webu Russkaja vesna (Ruské jaro), který straní povstalcům.

„Ti lidé umřeli před několika dny. Za věrohodnost té informace neručím, je samozřejmě třeba provést lékařskou expertízu,“ dodal Strelkov, který je podle ukrajinských i ruských médií plukovníkem ruské vojenské rozvědky GRU.

20:12Vůdce doněckých separatistů Pušilin přišel o svou funkci

Jeden z hlavních vůdců ukrajinských separatistů přišel o svou funkci. Denis Pušilin, který byl předsedou Nejvyššího sovětu (parlamentu) samozvané Doněcké lidové republiky, byl ve své funkci nahrazen dalším proruským radikálem Vladimirem Makovičem. Pušilin je podle ruských novinářů nyní v Moskvě, o uvolnění z funkce prý sám požádal.

Pušilin se stal tváří doněckých separatistů v dubnu, kdy byl jmenován spolupředsedou vlády tamní „lidové republiky“. Do čela separatistického parlamentu se postavil v květnu. Díky svým vazbám na Moskvu měl v kruzích proruských extremistů velký vliv, jeho aktivity ho ovšem brzy přivedly i do sankčního seznamu Evropské unie.

O příčinách Pušilinovy demise není nic známo. Weby blízké separatistům dnes jen uvedly, že byl „přeřazen na jinou práci“.

Jeden z vůdců doněckých separatistů Denis Pušilin na tiskové konferenci, kde vyhlásil nezávislost Doněcké oblastiJeden z vůdců doněckých separatistů Denis Pušilin na tiskové konferenci, kde vyhlásil nezávislost Doněcké oblasti|ctk/apDenis Pušilin (zdroj: ČTK/AP).

19:58Misi OBSE se nedaří dostat na místo pádu letounu

Skupině pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se nedaří zajistit si přístup na místo pádu malajsijského letounu na východě Ukrajiny. Podle mluvčí organizace po příjezdu pozorovatelů zazněly na místě výstražné výstřely do vzduchu. Tým třiceti evropských kontrolorů se podle ní pokusí vyjednat přístup k troskám v sobotu.

19:49Smrt stovky expertů může ovlivnit boj s AIDS

Ztráta stovky expertů na problematiku nemoci AIDS, kteří zahynuli při pádu malajsijského letadla na Ukrajině, může mít nepříznivý dopad na boj s touto chorobou selhání imunity ve světě. Myslí si to bývalá manažerka českého národního programu boje proti HIV/AIDS Džamila Stehlíková. Podle ní Nizozemsko, jehož odborníci byli na palubě letounu, patří k předním organizátorům projektů.

19:09Na místě katastrofy se prý rabuje

Ukrajinské ministerstvo vnitra vyzvalo pozůstalé po obětech čtvrteční letecké katastrofy, aby zablokovali platební karty svých mrtvých blízkých. „Ruští žoldnéři“ totiž podle Kyjeva na místě neštěstí prohledávají trosky malajsijského boeingu a mrtvým berou nejen cennosti a hotové peníze, ale i platební karty. „Je to otevřené drancování,“ napsal poradce ministerstva Anton Heraščenko.

„Právě jsem obdržel zprávu, že teroristé-žoldnéři včera (ve čtvrtek) sebrali mrtvým nejen peníze a cenné věci, ale zvlášť pátrali po platebních kartách svých obětí,“ uvedl ukrajinský činitel. Nyní se prý snaží z kartových účtů peníze vybrat přímo na Ukrajině, nebo karty posílají do Ruska.

Ruské úřady se k případům údajného okrádání mrtvých nevyjádřily a zprávy z ukrajinských zdrojů nelze nezávisle ověřit.

Proruští povstalci u trosek letadla Malaysia Airlines na východě Ukrajiny, jeden z nich drží hračku obětiProruští povstalci u trosek letadla Malaysia Airlines na východě Ukrajiny, jeden z nich drží hračku oběti|ctk/APProruský radikál drží u trosek letadla hračku jedné z obětí (zdroj: ČTK/AP).

18:20Obama: Na palubě byl nejméně jeden Američan

Na palubě sestřeleného malajsijského letadla byl přinejmenším jeden Američan. „Víme, že alespoň jeden americký občan zemřel,“ řekl americký prezident Barack Obama. „Důkazy ukazují na to, že letadlo bylo sestřeleno raketou ze země a že ji pravděpodobně vyhlásili separatisté podporovaní Ruskem,“ dodal.

Podle Obamy musí nezbytně proběhnout nezávislé mezinárodní vyšetřování. „Všichni musí mít přístup na místo pádu letadla,“ řekl s tím, že na Ukrajinu míří američtí vyšetřovatelé.

Největší tíha odpovědnosti za řešení krize podle Obamy spočívá na ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, který má ze všech největší vliv na povstalce na východě Ukrajiny, ale přesto se rozhodl nezasáhnout proti násilí v zemi. Z Ruska na východ Ukrajiny neustále proudí vojenský materiál včetně protiletadlových střel,“ dodal Obama.

17:49Rusko: na vyšetřovatele nesmí nikdo tlačit

Rusko varovalo radu bezpečnosti OSN před vyvíjením tlaku na vyšetřovatele pádu malajsijského letadla. „Je třeba nezávislé otevřené vyšetřování toho, co se stalo. Na vyšetřovatele by neměl být vyvíjen tlak, nikdo by neměl prostřednictvím obsáhlých prohlášení a narážek předjímat jeho závěry,“ řekl ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin.

17:18IATA: Aerolinky se spoléhají na vlády

Aerolinky se při určování bezpečných tras letu spoléhají na vládní rozhodnutí. Uvedla to Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (IATA), která tak reagovala na kritiku trasy letu MH17, který byl sestřelen nad východní Ukrajinou.

„Žádné aerolinky by neriskovaly bezpečnost svých cestujících, posádek a letadel, aby ušetřily palivo. Aerolinky se spoléhají rady vlád a řízení letového provozu, který vzdušný prostor je otevřený pro lety,“ uvedla asociace.

17:00USA: Letadlo nejspíš sestřelili povstalci

Malajsijské letadlo zřejmě sestřelili východoukrajinští separatisté a nelze vyloučit, že jim přitom pomáhali ruští odborníci. Na zasedání Rady bezpečnosti OSN to podle agentury Reuters řekla americká velvyslankyně při OSN Samantha Power.

„Kvůli technické složitosti SA-11 (označení NATO pro systém Buk – pozn. red.) je nepravděpodobné, že separatisté by systém byli schopni účinně ovládat bez pomoci znalých osob, takže nemůžeme vyloučit technickou pomoc ze strany Ruska,“ řekla ambasadorka.

16:01Cameron navrhuje mezinárodní vyšetřovací tým

Britský premiér David Cameron vyzval generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby na Ukrajinu vyslal mezinárodní skupinu vyšetřovatelů.

15:53CNN: Letadlo zřejmě sestřelili proruští rebelové

Střelu, která zasáhla let MH17, pravděpodobně vypálili proruští rebelové. Uvedla to americká televizní stanice CNN s odvoláním na předběžnou analýzu amerických zpravodajských služeb, kterou má k dispozici.

15:45Čína: Západ by neměl spěchat s obviňováním Ruska

Čínská státní tisková agentura Nová Čína varovala před uspěchaným svalováním viny za sestřelení malajsijského letounu na Rusko. „Obvinění bylo zjevně zbrklé, úřady přece přiznaly, že dosud neví, kdo za útoky stál,“ uvedla.

15:03Aerolinky stále neidentifikovaly čtyři cestující

Malaysia Airlines se dosud nepodařilo odhalit totožnost cestujících, kteří na let MH17 přestoupili z dalšího letu. Celkem se podařilo identifikovat 189 Nizozemců, 29 Malajsijců, 27 Australanů, 12 Indonésanů, devět Britů, čtyři Němce, čtyři Belgičany, tři Filipínce, Kanaďana a Novozélanďana.

Květiny před nizozemskou ambasádou v MoskvěKvětiny před nizozemskou ambasádou v Moskvě|ctk/apKvětiny před nizozemskou ambasádou v Moskvě

14:56Malajsijské letadlo žádalo vyšší letovou hladinu. Bylo odmítnuto

Let Malaysia Airlines v letovém plánu požadoval nad Ukrajinským územím letovou hladinu 35 tisíc stop (necelých 10 700 metrů). Dispečeři to ale odmítli a nařídili pilotům letět ve výšce 33 tisíc stop (10 kilometrů).

14:32Potvrzeno: Češi na palubě letadla nebyli

Na palubě letadla, které se ve čtvrtek zřítilo na východě Ukrajiny, nebyl žádný občan České republiky. Potvrdil to David Frous z tiskového oddělení ministerstva zahraničí. To již dokončilo srovnávání seznamu cestujících s českými databázemi. Pád letadla, které bylo podle všeho sestřeleno, si vyžádal téměř 300 obětí.

14:19Putin vyzval k okamžitému příměří mezi separatisty a ukrajinskou armádou

„Obě strany musí zasednout co nejdříve k přímým rozhovorům. Všichni zúčastnění musí urychleně zastavit palbu a začít vyjednávat o míru,“ prohlásil podle agentury Reuters ruský prezident Vladimir Putin při setkání s představiteli pravoslavné církve.

14:08Ukrajinské bezpečnostní služby oznámily, že údajně NALEZLY na místě dopadu malajsijského letadla obě černé skříňky

Podle agentury Interfax to prohlásil guvernér Donětského regionu Kostyantyn Batovsky

13:55Lavrov: Moskva nemá v plánu zabavit černé skříňky z malajsijského letadla

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle agentury Reuters prohlásil, že Rusko nehodlá zadržovat či dokonce přijmout černé skříňky pocházející z nejspíše sestřeleného malajsijského letadla

13:49Vůdce separatistů a premiér Doněcké lidové republiky Aleksandr Borodaj podle agentury Iterfax tvrdí, že NEMŮŽE potvrdit nález černých skříněk

Alexandr BorodajAlexandr Borodaj|CTK

13:45Rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny tvrdí, že NEVÍ o tom, kde by se mohly nacházet černé skříňky ze spadlého letadla. Vyjádření rady přinesla agentura Interfax.

13:00Malajsijské aerolinky: Letadlo letu MH17 sloužilo bez jediné poruchy po celých 17 let

12:51Kyjev tvrdí, že letadlo bylo v okamžiku pádu mimo dostřel ukrajinských protileteckých baterií

„Všechny střely v naší výzbroji jsou na svém místě. Žádná nebyla použita,“ prohlásil mluvčí ukrajinského bezpečnostní rady Andriy Lysenko.

12:49Malajsijský letoun nedávno prošel údržbou

Malajsijský letoun, který byl sestřelen nad Ukrajinou, nedávno prošel údržbou a kontrolou všech funkcí letounu, uvedly Malaysia Airlines. Boeing 777, vyrobený v roce 1997, nevyslal během letu žádný nouzový signál.

Sestřelený malajsijský letoun na snímku z roku 2012Sestřelený malajsijský letoun na snímku z roku 2012|Aero Icarus, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)Sestřelený malajsijský letoun na snímku z roku 2012

12:45Záchranáři už nalezli 181 těl obětí sestřeleného letadla

Agentura Reuters tuto informaci převzala od ukrajinského ministerstva zahraničí.

12:12Abbott: Za pád letadla můžou separatisté

Australský premiér Tony Abbott obvinil proruské separatisty na východě Ukrajiny z odpovědnosti za pád malajsijského letadla, na jehož palubě zahynulo 298 lidí. Neštěstí vyvolalo pozdvižení i v Austrálii: v letadle bylo totiž 28 jejích občanů.

Abbott zřejmě zašel dál než jiní západní politici v tom, komu klást neštěstí za vinu. Předvolal si ruského velvyslance v Canbeře s výzvou, aby Moskva podala vysvětlení ohledně proruských rebelů. S velvyslancovou odpovědí, který odpovědnost za neštěstí stejně jako prezident Vladimir Putin svalil na Ukrajinu, Abbott nebyl spokojen.

„Musím říct, že první reakcí ruského velvyslance bylo, že z toho obvinil Ukrajinu. Musím říci, že to je hluboce, opravdu hluboce neuspokojivé,“ řekl Abbott novinářům.

11:58Merkelová žádá klid zbraní

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala k vyhlášení příměří na Ukrajině, aby mohl být urychleně vyšetřen pád malajsijského dopravního letadla na východní Ukrajině. „Existuje mnoho náznaků, že to letadlo bylo sestřeleno, takže musíme brát věci velmi vážně,“ řekla kancléřka na tiskové konferenci v Berlíně. „Je důležité, aby ti, kdo jsou za to zodpovědní, byli postaveni před soud.

11:52Moskva: V oblasti operoval ukrajinský raketový systém

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že v pátek zaznamenalo radarové vysílání ukrajinského raketového systému Buk v době, kdy nad východní Ukrajinou přelétal sestřelený malajsijský letoun. Systém se prý nacházel jižně od Doněcku.

11:44Jaceňuk: Viníky neštěstí má soudit tribunál v Haagu

Viníci čtvrteční havárie malajsijského dopravního letadla na východě Ukrajiny by měli stanout před mezinárodním tribunálem v Haagu. Prohlásil to dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, jehož vláda viní ze zkázy letounu Rusy a soudí, že stroj byl sestřelen.

„Rusové zašli příliš daleko. Je to mezinárodní zločin, jehož viníci by měli být souzeni v Haagu,“ uvedl. „Je tam (v Haagu) spousta místa, všichni se tam vejdou,“ dodal podle agentury Interfax-Ukrajina. Jaceňuk přitom nespecifikoval, o jaký tribunál by mělo jít. V Haagu působí několik mezinárodních soudů.

11:21Černá skříňka z malajsijského letadle je už údajně v Rusku

11:17Jeden ukrajinský novinář údajně vyfotil kolonu separatistů s raketami Buk

Fotografie publikoval na ukrajinském webu. Jeho důvěryhodnost však není možné ověřit.

11:09Klíma: Ukrajinský vzdušný prostor byl označen ukrajinským řízením letového provozu jako BEZPEČNÝ

To prý byl důvod, proč malajsijské letadlo letělo daným koridorem. V rozhovoru pro Českou televizi to uvedl Richard Klíma z Řízení letového provozu ČR. Ukrajinské úřady podle něj daný prostor označily za letuschopný oprávněně.

11:05Ruské akcie v reakci na nehodu malajsijského letadla klesají

Ruské akcie dnes navázaly na ztráty z předchozího dne, a reagují tak na zprávu o pádu malajsijského dopravního letadla na východní Ukrajině. Index MICEX, který sleduje vývoj ruských akcií v rublech, dopoledne ztrácel asi 1,6 procenta a pohyboval se kolem 1417 bodů. Krátce po zahájení se propadl až o 1,9 procenta. Dolarový index RTS odepisoval asi 2,4 procenta na 1267 bodů.

10:58Odborníci: Ovládání vyspělých protiletadlových systémů vyžaduje několikaměsíční výcvik

Ovládání vyspělých protiletadlových systémů, které podle některých hypotéz mohou mít na svědomí pád malajsijského dopravního letadla nad východní Ukrajinou, vyžaduje předchozí výcvik. Podle odborníků na výzbroj, které citují deníky The Wall Street Journal a The Daily Telegraph, se vojáci učí s protivzdušnými obrannými systémy zacházet nejméně několik měsíců.

10:49Krátký: Obsluha raketového systému Buk není jednoduchým úkonem

„Pokud to byl sestřel, letadlo bylo snadným cílem. Obsluha raketového systému Buk nicméně není jednoduchým úkonem,“ uvedl v České televizi plukovník v záloze Miroslav Krátký z Univerzity obrany. Podle něj před výstřelem ze systému Buk zpravidla probíhá automatický dotazový systém, který vyhodnocuje identitu letadla. Podle plukovníka však nelze říci, zda byla tato procedura v případě malajsijského letadla opomenuta či přeskočena.

10:33Zaorálek: Vše nasvědčuje tomu, že na palubě letadla NEBYL český občan

„Máme k dispozici jména všech cestujících, ale ne jejich národnosti,“ uvedl Zaorálek. „Jediné co můžeme v tuto chvíli říci je, že vyžadujeme nezávislé vyšetření,“ dodal. Zároveň vyzval obě strany k přerušení bojů na východě Ukrajiny, aby bylo umožněno nezávislé vyšetření tragédie.

O omezení či uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou měly podle něj rozhodnout příslušné orgány řízení letového provozu, a nikoli politici. V rozhovoru pro Českou televizi také odmítl, že USA a Evropské unie by měly na tragédii reagovat okamžitým zpřísněním protiruských sankci. „Nemáme ani stoprocentní jistotu, že došlo k sestřelení… Nejsme schopni v tuto chvíli jednoznačně označit viníka,“ řekl Zaorálek.

10:27Trasa byla v pořádku, tvrdí Malajsie

Malajsijské ministerstvo dopravy hájí trasu, kterou zvolil sestřelený let MH17. „Všechno bylo v souladu s organizací mezinárodní letecká asociace IATA a letadlo letělo koridorem, který mu byl určený. To potvrdila i IATA,“ vedl malajsijský ministr dopravy Liow Thong Lai. Podle něj stejnou trasou dosud létalo 15 ze 16 asijsko-pacifických aerolinek.

Malajsijské úřady už dokázaly určit totožnost většiny cestujících. „U 41 jsme zatím nebyli schopni zjistit jejich národnost, protože přestoupili z jiného letu,“ dodal Thonh Lai.

9:55Letadla se vyhýbají východu Ukrajiny

Letadla přestala využívat vzdušný prostor nad východní Ukrajinou. Znatelně slabší je i provoz nad zbytkem ukrajinského území. Dokládají to snímky serveru Flightradar24.com. Ke skupině dopravců, kteří oznámili svůj záměr vyhýbat se Ukrajině, se mezitím přidaly například Philippine Airlines.

Vzdušný prostor na UkrajinouVzdušný prostor na Ukrajinou|Flightradar24.com

9:41Malaysia Airlines chtějí pustit příbuzné k troskám

Malaysia Airlines se snaží s povstalci vyjednat přístup pro příbuzné obětí k troskám sestřeleného letounu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na mluvčího amsterdamského letiště.

9:34Ukrajina uzavřela vzdušný prostor nad východem země

Vzdušný prostor na Doněckou a Luhanskou oblastí byl zcela uzavřen, oznámilo ukrajinské ministerstvo dopravy. Částečný zákaz civilních letů se týká i sousední Charkovské oblasti.

9:11Americký senátor John McCain: Jestli letadlo sestřelili rebelové, zodpovědnost nese Putin

9:07Podle CNN se letadlo vyhýbalo bouři, proto letělo nad oblastí, kde se bojuje

tvrdí to alespoň reportáž americké TV stanice

9:04Záchranáři údajně nalezli druhou černou skříňku

Informaci potvrdil kameraman agentury Reuters

8:56Zatím nebyla potvrzena identita 41 obětí pádu letadla

8:50Separatisté na svém webu prohlásili, že se hodlají podílet na vyšetřování pádu letadla

8:39International AIDS Society tvrdí, že na palubě spadlého letadla nejspíše měla přes stovku delegátů a jejich rodinných příslušníků, kteří cestovali na kongres do Melbourne. Na palubě byl údajně i její bývalý prezident Joep Lange, který se významně podílel na výzkumu HIV a vývoji případného léku na onemocnění AIDS.

8:30Příslušníci ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace jsou na místě havárie malajsijského letadla. Separatisté dodrželi slib, že jim umožní bezpečný přístup k troskám Boeingu 777

8:20Vyšetřovatelé zatím nalezli těla 121 cestujících a členů posádky

08:00Nalezena druhá černá skříňka

Záchranáři prý našli druhou „černou skříňku“ zříceného letadla, tvrdí reportér agentury Reuters na místě. Nález první skříňky ohlásili proruští separatisté už ve čtvrtek.

07:30OBSE: Rebelové umožní přístup k letounu

Čtěte více

06:26AP: Za pád letadla může raketa. Zatím není jasné, kdo ji vypálil

03:39Obama slíbil pomoc při vyšetřování pádu letadla a jednal s Putinem

02:34Tragédií se dnes bude zabývat Rada bezpečnosti OSN

Malajsijské aerolinky upřesnili seznam cestujících, kterých bylo 283, tedy o tři více, než se dosud uvádělo. Údaj 15 členů posádky zůstává nezměněn. Mezi pasažéry byla i tři nemluvňata. Z 298 lidí na palubě jich 154 bylo občany Nizozemska, 43 Malajsie a 27 Austrálie. Mezi cestujícími byli také obyvatelé Indonésie, Británie, Německa, Belgie, Filipín a Kanady. Národnost 41 lidí nebyla zatím ověřena.

Malajsijská letecká společnost rovněž uvedla, že trasa letu přes východní Ukrajinu byla Mezinárodní organizací pro civilní letectví (ICAO) prohlášena za bezpečnou. Aerolinky již také podobně jako jiné letecké společnosti oznámily, že se ukrajinskému vzdušenému prostoru budou vyhýbat alternativními trasami.

Tragédií se dnes v 16:00 SELČ bude zabývat Rada bezpečnosti OSN, která se mimořádně sejde na žádost Británie. Z návrhu společného prohlášení, ze kterého citovala agentura Reuters, vyplývá, že tento vrcholný orgán OSN vyzve k vyšetřování podle mezinárodních standardů pro civilní letectví a k tomu, aby „všechny zúčastněné strany okamžitě poskytly vyšetřovatelům přístup na místo zřícení“.

01:04Tajné služby USA o raketě nepochybují

Agentura AP s odvoláním na nejmenovaného amerického vládního představitele napsala, že tajné služby Spojených států jsou přesvědčeny, že malajsijský stroj zasáhla raketa země-vzduch. Rozvědka podle tohoto zdroje analyzuje, zda byla střela vypálena z ukrajinského, či ruského území. Zmíněný vládní představitel dodal, že je zřejmě nepravděpodobné, že by za pádem letadla stály ukrajinské vládní síly, neboť prý nemají potřebné kapacity. AP k americkému vyšetřování poznamenala, že USA mají vyspělou techniku, která dokáže zjistit odpálení raket.

00:50Biden: letadlo bylo „smeteno z oblohy“

Čtvrteční pád malajsijského letadla s 295 lidmi na palubě na neklidném východě Ukrajiny zřejmě nebyl nehodou, stroj byl očividně „smeten z oblohy“. Prohlásil to americký viceprezident Joe Biden. Kyjev a proruští separatisté se vzájemně obviňují, že stroj sestřelili. Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce zorganizovat mezinárodní vyšetřování, které má tragédii objasnit.

„Je to skutečně znepokojivá událost,“ prohlásil Biden. Dodal, že USA prozatím neznají všechny podrobnosti, ale že letadlo bylo „očividně sestřeleno - sestřeleno, žádná nehoda, smeteno z oblohy“. „Je zde mnoho otázek, které musí být zodpovězeny. My ty odpovědi dostaneme a podle toho podnikneme další kroky,“ řekl.

00:24Porošenko: Skříňky nesmí získat Rusové

Ukrajinský prezident Porošenko v telefonickém hovoru se svým americkým protějškem Obamou zdůraznil, že veškeré důkazy o okolnostech pádu letadla musí zůstat na Ukrajině k dispozici nezávislým vyšetřovatelům. Kyjev má obavu, že separatisté budou usilovat o převezení černých skříňěk do Ruska.

23:59Podle některých informací se separatisté nacházejí na místě pádu letadla a brání vyšetřovatelům dělat jejich práci, tedy prohledávat trosky.

23:24Kyjev má prý nahrávku, kde se rebelové k sestřelení hlásí

Ukrajinská tajná služba SBU tvrdí, že má nahrávky, ze kterých vyplývá, že malajsijský boeing, který se dnes zřítil na východě Ukrajině a v jehož troskách zahynulo 295 lidí, sestřelili proruští separatisté. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC. Ukrajinský ministr Pavlo Klimkin podle diepresse.com řekl, že stopa vede do řad ruské armády a že to Kyjev doloží důkazy.

SBU podle BBC na svém kanálu na videoportálu YouTube zveřejnila odposlechnuté rozhovory separatistů, kteří hovoří o sestřelení civilního letadla. Video bylo již z toho kanálu odstraněno, jiné profily na YouTube ale mají kopie.

„Kozáci z černuchinského stanoviště sestřelili letadlo… civilní,“ hlásí v ruštině jeden z telefonujících, kterého jeho protějšek oslovuje „majore“. Na dotaz, zda se v troskách našly zbraně, „major“ odpovídá záporně: „Vůbec nic, jen civilní věci, lékařské krámy, ručníky, toaletní papír.“

V další části nahrávky jiný hlas informuje: „Pokud jde o to letadlo sestřelené v oblasti Snižneho-Torezu. Ukázalo se to být civilní letadlo. Dopadlo v oblasti Grabova…. je tam spousta mrtvých žen a dětí. Kozáci tam teď vše prohlížejí.“

Trosky malajsijského letadla u ukrajinské vesnice GrabovoTrosky malajsijského letadla u ukrajinské vesnice Grabovo|CTK

23:08Putin: Odpovědnost nese Ukrajina

Ruský prezident Vladimir Putin vystoupil prohlásil, že odpovědnost za neštěstí plně nese Ukrajina. „Tragédie by se nestala, kdyby na území Ukrajiny byl mír, a kdyby Ukrajina neobnovila boje proti separatistům,“ uvedl a připomněl, že svého ukrajinského partnera Petra Porošenka opakovaně vyzýval k obnovení klidu zbraní. Rusko podel Putina udělá vše proto, aby se událost objektivně prošetřila.

Vladimir PutinVladimir Putin|CTK/AP

22:51Statistika mrtvých

Na palubě letadla bylo kromě dalších národností 154 Nizozemců, 27 Australanů a 23 Malajců, oznámil šéf společnosti Malaysia Airlines.

22:30Rada Bezpečnosti OSN se sejde na mimořádném zasedání v pátek večer, uvedla agentura Reuters s odvoláním na diplomatické zdroje

22:20Ukrajinský náčelník bezpečnostního štábu Valentyn Nalivaychenko obvinil dva důstojníky ruských špionážních služeb ze zavinění pádu malajsijského letadla. Odvolal se přitom na informace ze zachycených odposlechů hovorů proruských separatistů a prohlásil, že “… za tento zločin musí tito lidé nést zodpovědnost.“

22:15 prezident EU Herman Van Rompuy je šokován událostmi na Ukrajině

21:58Letecké koridory nad východní Ukrajinou jsou zavřenytvrdí to Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol. Podle úředníků Eurocontrolu navíc malajsijské letadlo letělo až 1000 stop nad uzavřeným ukrajinských leteckým prostorem, který sahal do výšky 32 tisíc stop.

21:38Ukrajinská tajná služba údajně zachytila telefonáty proruských separatistů s ruskou tajnou službou, v nichž hovoří o tom, že sestřelili malajsijské letadlo

21:21Romancov: Pokud letadlo sestřelili opravdu separatisté, přijdou o podporu Ruska

21:18Romancov: Z případného sestřelu by nikdo neprofitoval

Neexistuje strana, která by z úmyslného sestřelu malajsijského letadla jakkoliv profitovala, uvedl v České televizi politický geograf Michael Romancov. Otázkou je podle něj to, zda to byl opravdu sestřel a zda k němu nedošlo omylem.

21:14Pokud zůstal větší kus trosek letadla, snadno se na něm pozná, zda bylo letadlo opravdu zasaženo raketovým systémem uvedl to letecký publicista Martin Velek v České televizi

21:12Většina aerolinek nemá svá letadla vybavena detektory a rušičkami zaměřovačů raket, výjimkou jsou Izraelská civilní letadla uvedl to letecký publicista Martin Velek v České televizi

21:07Separatisté podle ruské agentury RIA Novosti souhlasí s až třídenním příměřím, aby mohly proběhnout záchranné práce

20:52Malajsijské letadlo se nepohybovalo v zakázaném prostoru

Zřícené malajsijské letadlo se v okamžiku pádu nenacházelo v uzavřeném leteckém prostoru, tvrdí Mezinárodní asociace leteckých přepravců IATA

20:45Americký viceprezident Joe Biden nabídl prezidentovi Ukrajiny Petru Porošenkovi americkou pomoc při vyšetřování pádu letadla.

20:25Mrtvých je údajně přes 300

„Bylo zabito více než 300 nevinných lidí… Víme, že bylo zabito 23 občanů USA,“ prohlásil podle agentury Interfax poradce ukrajinského ministerstva vnitra Zorjan Škyrjak

20:20Separatisté podle agentury Interfax nalezli černou skříňku malajsijského letadla

20:15„Let nehlásil žádné problémy,“ tvrdí šéf ukrajinského řízení letového provozu Dmytro Babeychuk

20:05Velká Británie žádá kvůli zřícení letadla o mimořádné zasedání Rady Bezpečnosti OSN

Podle agentury ITAR-TASS to uvedl britský velvyslanec při OSN Mark Lyall Grant.

20:00Na palubě malajsijského letadla bylo údajně 23 amerických občanů

19:50Ceny zlata prudce vyskočily poté, co na trhy dorazily informace o pádu letadla na Ukrajině

19:36Porošenko: Byl to teroristický akt

Tisková služba ukrajinského prezidenta Porošenka reagovala prohlášením, že ukrajinská armáda se sestřelením letounu nemá nic společného. „Toto je třetí událost v posledních třech dnech po sestřelení letounů An 26 a Su 25. Nevylučujeme, že také tento letoun byl sestřelen, a zdůrazňujeme, že ozbrojené síly Ukrajiny neprováděly žádné akce za účelem zničit cíle ve vzduchu,“ uvedl úřad ukrajinského prezidenta.

Podle Porošenka „nešlo o nehodu, o katastrofu, ale o teroristický čin“. Ukrajinská tajná služba SBU navíc tvrdí, že má odposlechy, které dokazují, že za sestřelením stojí povstalci. Ukrajinský ministr Pavlo Klimkin podle diepresse.com řekl, že stopa vede do řad ruské armády a že to Kyjev doloží důkazy.

19:24Lufthansa a další evropské letecké společnosti se budou vyhýbat prostoru nad separatistickými oblastmi

Nad oblastmi přestanou létat také ruské společnosti Aeroflot a Transaero. České aerolinie hledají náhradní koridory pro dva spoje, které mají kolem půlnoci odletět do Taškentu a do Rostova na Donu. Pokud se to nezdaří, ČSA lety zruší. Ukrajinskému vzdušnému prostoru se napříště chtějí vyhýbat také turecké aerolinky a podobný krok doporučila leteckým společnostem také Paříž.

19:20Americké akcie reagovaly na pád letadla poklesem

Americké akcie v první polovině dnešního obchodování mírně klesaly pod vlivem nových sankcí USA a Evropské unie proti Rusku. Pokles na Wall Street brzdily příznivé firemní zprávy, v polovině dne se ale pokles prohloubil po zprávě o katastrofě malajsijského dopravního letadla nad východní Ukrajinou.

19:10Civilní letoun nad územím bojů neměl co dělat

Povstalecký zdroj agentuře ITAR-TASS řekl, že je nepochopitelné, jak mohli ukrajinští letoví dispečeři pustit civilní letoun do nebezpečného prostoru, kam prý civilní letadla nemají přístup od 8. července.

19:05Pražské letiště zatím vyčkává

„V tuto chvíli nás ohledně omezení linek vedoucích přes Ukrajinu nekontaktovala žádná z aerolinek. To se ale může v dohledné době změnit,“ říká mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková.

18:50Separatisté viní Kyjev

Vůdce separatistů a premiér Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj obvinil ze sestřelení malajsijského letadla ukrajinské síly. „Civilní letadlo pravděpodobně sestřelily ukrajinské vzdušné síly,“ řekl Borodaj televizi Rossiva 24.

„Ze svého balkonu jsem viděl klesat letoun z velké výšky a pak jsem slyšel dvě exploze,“ řekl Reuters povstalec z nedaleké obce Krasnyj Luč, který prozradil jen své křestní jméno Sergej.

18:39Russia Today na Twitteru publikovala údajně první fotografie z místa nehody

18:32Ruský prezident Vladimir Putin s americkým protějškem Barackem Obamou zrovna telefonoval o situaci na Ukrajině, když přišla informace o pádu letadla, informovala agentura RIA Novosti

18:24Ukrajinská armáda odmítá, ža by nesla zodpovědnost za zřícení malajsisjkého beoingu. Uvedla to agentura Reuters. „Nevylučujeme, že letadlo bylo sestřeleno, ovšem ukrajinské vzdušné síly nevykonaly žádné operace ke zneškodnění vzdušných cílů,“ oznámila tisková kancelář prezidenta Petra Porošenka.

17:40Oficiální potvrzení ztráty kontaktu s letadlem

17:00 Letoun začal neočekávaně klesat zhruba padesát kilometrů před vstupem do ruského vzdušného prostoru. Agentuře Reuters zdroj z oblasti letectví potvrdil, že stroj v očekávanou chvíli nevstoupil do ruského vzdušného prostoru.

Letecká katastrofa na Ukrajině je sedmou nejtragičtější v historii
583 obětí (27. března 1977) - Startující Boeing 747 nizozemských aerolinií KLM se na letišti na Kanárských ostrovech srazil s pojíždějícím americkým letadlem téhož typu.
520 obětí (12. srpna 1985) - Defekt přetlakové přepážky v kabině cestujících vedl ke ztrátě kontroly nad Boeingem 747 japonských aerolinek, který narazil do hory Osutaka u Tokia. Nehodu přežili pouze čtyři lidé.
349 obětí (12. listopadu 1996) - Zhruba 70 kilometrů západně od indického Dillí se ve vzduchu srazil boeing saúdskoarabských aerolinií s kazašským Iljušinem 76. Hlavní příčinou tragédie byla chyba kazašského pilota, jenž nedodržel předepsanou letovou hladinu.
346 obětí (3. března 1974) - Nedaleko Paříže se zřítil letoun DC-10 společnosti Turkish Airlines. Příčinou neštěstí byl nevhodný mechanismus uzavírání nákladových vrat, která se za letu otevřela.
302 obětí (19. února 2003) - U města Šahdád na jihovýchodě Íránu se zřítilo íránské vojenské letadlo typu Iljušin s 302 osobami na palubě. Letadlo vezlo 18 členů posádky a 284 příslušníků elitních íránských gard Strážci revoluce.
301 obětí (19. srpna 1980) - Po nouzovém přistání saúdskoarabského letadla L-1011 Lockheed TriStar na letišti v Rijádu v Saúdské Arábii zachvátil stroj požár, který usmrtil všechny osoby na palubě.
295 obětí (17. července 2014) - Malajsijský Boeing 777 s 295 lidmi na palubě se zřítil na Ukrajině poblíž hranic s Ruskem. Letoun byl údajně sestřelen.
290 obětí (3. července 1988) - Americký křižník Vincennes sestřelil nad Hormuzským průlivem v Íránu íránský Airbus A-300
275 obětí (25. května 1979) - Krátce po startu z chicagského letiště se utrhl jeden z motorů amerického letadla DC-10, které následně havarovalo. Zahynulo 275 lidí včetně dvou osob na zemi. Příčinou byl zřejmě nevhodný postup techniků při předchozí údržbě motoru letadla.
269 obětí (1. září 1983) - Sestřelení jihokorejského civilního letadla nad Sachalinem si vyžádalo 269 obětí. Zbloudilý Boeing-747 společnosti Korean Air, který letěl na lince z New Yorku do jihokorejského Soulu, se stal terčem ruských stíhačů, kteří jej považovali za špionážní stroj.